19. října 2023

Pákistán : Stáhněte obvinění proti křesťanským bratrancům!

CSI se v Pákistánu obrátila na ministra spravedlnosti Azama Nazeera Tarara se žádostí, aby jeho země stáhla obvinění křesťanských bratranců Nomana Masiha a Sunnyho Waqase.

Rodiče Nomana Masiha

 

30. května 2023 soud ve městě Bahawalpur odsoudil Nomana Masiha k trestu smrti. Mladý křesťan se dopustil rouhačských výroků proti islámu. Jeho právní tým se odvolal k Nejvyššímu soudu v Láhauru.

CSI poté zaslala ministru spravedlnosti Azamovi Nazeerovi Tárárovi dopis, ve kterém ho žádá, aby zrušil obvinění z rouhání proti Nomanu Masihovi a jeho bratranci Sunnymu Waqasovi.

Oba bratranci byli zatčeni s odstupem několika dní v roce 2019. Sunny údajně tiskl karikatury proroka Mohameda a ukazoval je ostatním. Sunny údajně policii řekl, že se s ním Noman o obrázky podělil. Oba pak byli vzati do vazby. Sunny byl v únoru 2023 propuštěn na kauci. Noman zůstává v cele smrti v Bahawalpuru.

John Eibner, mezinárodní prezident CSI, ve svém dopise pákistánskému ministru spravedlnosti Tárárovi upozorňuje na obecnou připomínku Výboru OSN pro lidská práva z 28. července 2011, podle níž jsou zákony o rouhání neslučitelné s Mezinárodním paktem o občanských a politických právech. Pákistán tento právně závazný pakt ratifikoval ale. parlament v Islámábádu zákon o rouhání  ještě zpřísnil. V současné době stanoví trest smrti nebo doživotí pro každého, kdo se dopustí pohrdavého výroku o islámu. Nyní však také hrozí nejméně deset let vězení každému, kdo urazí manželky, společníky nebo členy rodiny proroka Mohameda. Počítá se také s vysokou pokutou. Obětí obvinění z rouhání se stávají častěji křesťané.

Eibner rovněž poukazuje na to, že sám ministr Tarar je členem správní rady organizace Justice Project Pakistan. Ten v roce 2015 zveřejnil zprávu, v níž důrazně odsoudil použití trestu smrti v případech rouhání.

CSI podporuje rodiny Nomana Masiha a Sunnyho Waqase a jejich právníky.

CSI – Morven McLean

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.