24. listopadu 2023

Pákistán: Muslim obviněný z rouhání propuštěn za pomoci CSI

Tisíce lidí, křesťanů i muslimů, jsou terorizovány pákistánskými zákony o rouhání. Muslim Sarfraz A. (40) byl zatčen poté, co byl místním duchovním obviněn z rouhání. Týdny po zatčení jeho rodina nevěděla, co se s ním stalo. Sarfraz strávil ve vězení téměř rok a půl. Díky pomoci CSI je nyní Sarfraz na svobodě na kauci a se svým bratrem si otevřel obchod s elektronikou.

Sarfraz A. strávil ve vězení téměř rok a půl

Sarfraz byl vždy velmi citlivý člověk. Když ho po pouhých dvou letech manželství opustila manželka, upadl tehdy pětadvacetiletý mladík do hluboké deprese. Jeho rodina by byla ráda, kdyby navštívil terapeuta. Kvůli předčasné smrti otce ale neměli na terapii finanční prostředky. Duševní zdraví mladého muže se stále zhoršovalo. Přestal pečovat i o svůj zevnějšek. Stále častěji mluvil sám se sebou a celé dny trávil na ulici. 

 

Zásah náboženského vůdce 

Jednoho dne roku  2020 šel Sarfraz na čaj do nedalekého nákupního centra, když k němu náhle přistoupil vůdce mešity, nazval ho rouhačem a začal ho bít. Objevila se policie a Sarfraze odvezla k výslechu. Z policejní stanice byl Sarfraz poslán přímo do vězení, kde byl obviněn z rouhání.  

Sarfrazova matka a bratr Fiaz dva měsíce nevěděli, co se stalo. Báli se, že je Sarfaz mrtev. Potom se ale jednoho pátku v mešitě doslechli, že kdosi viděl Sarfraze u soudu a že je ve vězení. Pro rodinu to byl obrovský šok.  

 

Motivy pro obviněním z rouhání 

Mulláh na Fiazovu výtku, že obvinil jeho bratra, odpověděl: „Bůh si mě vybral, abych ho udal, abych měl dům v ráji.“ Tentýž mulláh, který obvinil Sarfraze, obvinil z rouhání také další dva lidi. Zdá se, že jeho motivací je získat popularitu na sociálních sítích. 

Safrazova rodina se musela kvůli vlastní bezpečnosti přestěhovat. Mulláh jim vyhrožoval, že k jejich domu napochoduje se stovkami příznivců: „Kdo tě ochrání? Udělám vám ostudu ve vašem domě,“. 

 

Klima beztrestnosti

Sarfrazův případ ilustruje, jak pákistánské zákony o rouhání vytvořily atmosféru beztrestnosti náboženského teroru. Kdejaký šejdíř může snadno vyslovit falešná obvinění z rouhání, která se obtížně vyvracejí a rychle se stávají příčinou náboženského konfliktu. V tomto systému jsou zvláště zranitelné náboženské menšiny, lidé s nízkým sociálním postavením a lidé, kteří se potýkají s duševní nemocí nebo postižením. 

Podle paragrafu 295 pákistánského trestního zákoníku je rouhání hrdelním trestným činem. Od roku 1987, kdy vstoupily v platnost současné pákistánské zákony o rouhání, bylo z rouhání obviněno téměř 2 000 lidí.  Po obvinění bylo mimosoudně zavražděno 78 lidí. 

 

Propuštění a nový start

CSI poskytla Sarfrazovi během jeho 17měsíčního vězněni právní podporu. V roce 2022 byl Sarfraz konečně propuštěn na kauci. Obvinění proti němu však zůstávají v platnosti a jeho kauce může být kdykoli zrušena. 

Díky finanční podpoře CSI si Sarfraz a Fiaz mohli otevřít obchod a  opravnu elektronických zařízení. „Jsme velmi vděční Alláhovi, že vás poslal, abyste nám pomohli,“ říkají. 

CSI podporuje pákistánské oběti obvinění z rouhání právní a finanční pomocí. Vyzýváme pákistánské úřady, aby zrušily zákony o rouhání, které jsou neslučitelné se závaznými mezinárodními úmluvami o lidských právech, a aby propustily všechny, kteří jsou v současné době  za rouhání vězněni. 

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.