19. října 2023

Indie: Pomoc vysídleným křesťanům v Manipuru

Navzdory dramatické situaci ve svazovém státě Manipur se CSI daří dostat nouzovou pomoci k desítkám tisíc vysídlených lidí. Od premiéra Módího se mezitím očekává zajištění bezpečnosti.

Situace v malém severovýchodním státě Manipur je stále velmi napjatá. Při nepokojích, které vypukly 3. května 2023 zemřelo více než 140 lidí včetně mnoha křesťanů. Desítky tisíc lidí byly násilně vysídleny hinduistickými Meitei.

Vysídlení křesťané, z nichž většina patří k etnické skupině Kuki/Zomi, uprchli z okresu Imphal do Čuračandpuru. Partneři CSI poskytují na místě důležitou nouzovou pomoc, což je velice obtížné, protože při své práci opakovaně narážejí na odpor hinduistických Meitei. Ve své neohrožené vynalézavosti nacházejí vždy nějaké volné dopravní cesty, aby mohli vysídleným lidem v přijímacích táborech dodávat potraviny, hygienické potřeby a oblečení.

CSI se také písemně obrátila na indického premiéra Naréndru Módího s výzvou, aby zajistil bezpečnost všech komunit v Manipuru. Zároveň by mělo být násilí spravedlivě a důkladně vyšetřeno.

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.