08. června 2023

Indie: Nucený sňatek dospívající dívky

Šestnáctiletá Jasmin je malá, hubená a málomluvná. Je však odhodlaná bojovat proti dětským sňatkům. Málem se totiž stala obětí nuceného sňatku s dvakrát starším mužem, před kterým ji naštěstí v lednu 2023 zachránili partneři CSI v Indii.

„Budu bojovat proti dětským sňatkům,“ – Jasmin (16)

„Budu bojovat proti dětským sňatkům,“ – Jasmin (16)

 

Jasmin* žije v malé vesnici ve státě Západní Bengálsko. Rodiče dívky zdeptaní chudobou souhlasili s návrhem podnikatele, aby mu Jasmin prodali.

Byla jsem zděšená

Když se Jasmin dozvěděla, že má opustit školu aby mohla být provdána, reagovala okamžitě: „Byla jsem zděšená, že mi vlastní rodiče domluvili sňatek s mužem dvakrát starším.“

Jasmína sňatek rázně odmítla a rodiče jí za to vynadali a zbili ji. Prokázala však odvahu a obrátila se na partnery CSI. Partnerský tým pro boj proti obchodování s lidmi se pokusil kontaktovat Jasmíniny rodiče. Ti však setkání odmítli. Tým poté navštívil Jasmininu vesnici s cílem osvobodit dívku z domu jejích rodičů, avšak bez úspěchu. Rodiče označili návštěvníky za podvodníky, což proti týmu poštvalo mnoho vesničanů. I přes tento odpor záchranný tým vytrval. „Obrátili jsme se mimo jiné na policii a ředitele dívčiny školy,“ řekl vedoucí týmu.

V lednu 2023 tým v doprovodu místní policie provedl razii v Jasminině domě. Rodiče zpočátku tvrdili, že Jasmin v domě není. Při prohlídce však byla nalezena. Jasmin byla viditelně vyděšená a celá se třásla.

Policie varovala Jasmininy rodiče, že budou obviněni z organizování dětského sňatku, pokud budou svou dceru i nadále do sňatku nutit. Rodiče ustoupili, Jasmin se vrátila do školy a sňatek byl odvolán.

Šestnáctiletá dívka je velmi vděčná: „Jsem dojatá láskou a péčí, s jakou mi tým pomohl, přestože mě vlastní rodiče zradili. Chci stát po boku týmu v boji proti dětským sňatkům i v budoucnu.“

Dívky z Murshidábádu jsou kvůli chudobě ohroženy nucenými sňatky. Mnohé rodiny jsou ochotny je pro(v)dat v mladém věku. V indické tradici je hluboce zakořeněno upřednostňování synů. Existuje  systém věna, kdy rodina nevěsty musí zaplatit peníze nebo věnovat majetek rodině ženicha za sňatek. Některé rodiny přistupují na selektivní potraty podle pohlaví, pokud mají více dcer. Podle UNICEF je v Indii třetina všech dětských nevěst světa.

Anugrah Kumar – CSI

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.