19. října 2023

Indie: Křesťanské matce se vesnická komunita vyhýbá

„Vyhnali nás kvůli naší víře.“ Manki Hasda
Kolik utrpení ještě tato žena snese? Křesťanka Manki Hasda přišla před pěti lety o manžela. Její syn je ochrnutý. Vesnická komunita ji označila z vražedkyně manžela a vyhnala z obce. O vyhnanou matku se starají partneři CSI.

Manki Hasda vedla po léta společně se svým manželem církevní společenství ve středoindickém státě Džhárkhand. Pastorský pár rodičů syna udržoval s hinduistickou většinou ve vesnici dobré kontakty. Po smrti manžela se Manki už pět let stará sama o syna, který je ochrnutý na polovinu těla. Navzdory osudu zůstala silná ve víře. Nadále vedla církevní sbor a pořádala domácí setkání s ženami z okolí.

Její křesťanská víra však byla ve vesnici stále častěji napadána jako cizí náboženství. Radikální hinduisté jí vyhrožovali a důrazně jí radili, aby svou víru zapřela. Navíc se dostavily finanční problémy. Často chodila spát hladová.

 

Dům byl obklíčen

Náboženská nevraživost se ve vesnici stupňovala. Hinduističtí obyvatelé a radikální hinduisté ze sousedství obviňovali Manki z praktikování černé magie a čarodějnictví. „Došlo to tak daleko, že mě obvinili z vraždy mého manžela,“ říká s pláčem.

Situace se drasticky zhoršila v listopadu 2022, kdy její dům obklíčilo několik hinduistických extremistů. S pochodněmi v rukou jí opět vyhrožovali smrtí a přinutili ji opustit vesnici. V případě neuposlechnutí by její dům zapálili. Chudák Manki neměla jinou možnost. „Vyhnali mně se synem z vesnice kvůli naší víře v Krista,“ vypráví smutně.

V současnosti oba žijí v polorozpadlé chatrči. Od jejich vyhnání z vesnice se nikdo neodvážil převzít vedení Mankina církevního sboru.

Manki zůstala bez příjmů a tři měsíce se musela protloukat bez jakékoliv podpory. V únoru 2023 na Manki upozornil partnery CSI dobrovolník pocházející ze stejné vesnice. Tým partnerů ji bez váhání navštívil, aby zjistil její nejdůležitější potřeby. Od té doby je vyhnané vdově poskytována potravinová a další životně důležitá pomoc. Tým ji také podporuje při hledání zaměstnání.

 

Aby byli křesťané připraveni

Již několik let jsou místní pastoři ve svazových indických státech Džhárkhand a Tamilnádu školeni partnery CSI, aby byli schopni uplatnit svá práva v případě obvinění ze strany radikálních hinduistů. Za tímto účelem uspořádali partneři v prvním pololetí roku 2023 tři semináře, kterých se zúčastnilo celkem 200 osob. Pastoři se také dozvěděli, že mají v případě napadení právo podat stížnost. Byli také povzbuzováni k diskrétnosti, když hovoří o své křesťanské víře.

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.