19. října 2023

Súdán, Jižní Súdán: Otrokář nechal Adhelinu matku zemřít

Adhel Nhial Akot se narodila otrokyni v Súdánu. Její matku pokousal pes, ale majitel jí neposkytl žádnou pomoc, takže na následky zranění zemřela. Osiřelá Adhel pak byla v rodině otrokářů ještě zranitelnější. Nyní dvacetiletá Jihosúdánka má obrovskou radost, že byla koncem května 2023 osvobozena a dopravena do vlasti svých rodičů.

Adhelina matka byla unesena arabskými milicemi z tehdejšího jižního Súdánu do muslimské části země. Sama se narodila jako dcera otrokyně: „Nepamatuji si všechny podrobnosti. Ale viděla jsem, jak mou matku Ahmedova rodina několikrát zbila.“ Matka byla také soustavně ponižována i rasově. Opovržlivá oslovení jako „pse“ nebo „špíno“ byla běžná.

Každý den matky sestával z tvrdé práce: „Mlela proso, chodila s oslem pro vodu a uklízela dům.“ Za svou píli a loajalitu nebyla nikdy oceněna a respektována.

 

Fatální následky zranění

Adhel byla ještě malé dítě, když její matka šla v horkém dni jako obvykle pro vodu a cestou ji pokousal nemocný pes. Ahmedovi zranění otrokyně naprosto lhostejné a odmítl ji odvézt k lékaři. To mělo fatální následky. „Moje matka zemřela, protože nebyla léčena a já jsem zůstala sama v domě mého arabského pána,“ vypráví Adhel smutně týmu CSI v Jižním Súdánu. Mladá dívka musela dělat veškerou práci své zesnulé matky: uklízet dům, nosit vodu a mlít proso. Ale stejně jako její matka, ani Adhel se žádné chvály a poděkování od svého majitele nedočkala. Špatně a nelidsky s Adhel zacházela celá Ahmedova rodina. Obzvlášť traumatizující byl den, kdy byla znásilněna šesti muslimskými Araby: „Hanebně mě zneužili – v jejich očích jsem byla bezcenná bytost,“ poznamenává.

 

Osvobození v nejvyšší čas

Adhel byla na pokraji zoufalství. Neměla kolem sebe jediného blízkého člověka. O to více ji překvapilo, když se 29. května 2023 setkala s arabským obchodníkem, který jménem CSI osvobozoval otroky: „Zeptal se mě, jestli s ním nechci jet do vlasti mé matky,“ dodává. Adhel využila chvíle, kdy na dvoře nikdo nebyl a následovala obchodníka do jeho tábora, kde se setkala s dalšími osvobozenými otroky.

 

Osvoboditel přivedl Adhel a dalších 150 bývalých otroků bezpečně do Jižního Súdánu. Po příjezdu ji přivítal místní tým CSI a dostala velký pytel prosa, dojnou kozu a důležité potřeby a nářadí pro každodenní život a hospodaření. Adhel nemůže uvěřit svému štěstí: „Jsem vděčná, že mi Bůh pomohl dostat se do Jižního Súdánu a že jsem to přežila.“ Nepřestává myslet na mnoho otroků ze své vlasti, kteří jsou stále drženi a mučeni v Súdánu: „Potřebují pomoc, aby se i oni mohli vrátit.“

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.