08. června 2023

Súdán/Jižní Súdán: Dva roky na svobodě

„Jsem spokojená.“ – Anoon Ajong Arou – osvobozená otrokyně
Dvacet let byla Anoon Ajong Arou v otroctví vykořisťována, týrána a zneužívána. Od svého osvobození v listopadu 2020 žije u příbuzného v Jižním Súdánu. Anoon je pořád nesmírně vděčná, že byla osvobozena a nemusí se nikoho bát.

Anoon nikdy nezapomene na hrůzu, kdy byla na podzim roku 2000 unesena a zotročena: „Mého otce odvezli do Súdánu spolu se mnou. Po příjezdu jsme byli od sebe odděleni a zotročeni.“ Anoonin otec otroctví nepřežil. Jak zemřel, neví.

Sama Anoon strávila 20 let svého života jako opovrhovaná a zneužívaná otrokyně: „Můj arabský pán si se mnou dělal, co chtěl. Často mě bil a znásilňoval“.

Nečekaný obrat v jejím chmurném životě nastal v listopadu 2020. Osvoboditel otroků najatý CSI dokázal s jejím pánem úspěšně vyjednávat a Anoon byla volná.

Repatriace do Jižního Súdánu proběhla bez incidentů. Súdánský osvobozovací tým měl o bezpečnost Anoon a ostatních osvobozených otroků obavy. Dostali nové oblečení a dostatek jídla. Po několika dnech všichni bez úhony dorazili do jihosúdánské vesnice Madhok Mangar Akuac ve státě Aweil.

Zpěv a tanec

Den, kdy dorazili domů, byl jedním z nejlepších dnů v životě, ujišťuje Anoon: „Hostitelská komunita mě i ostatní osvobozené otroky srdečně přivítala. CSI nám rozdala kozy, soupravy pro přežití a čirok. Zpívali jsme a tančili. Bylo to úžasné.“ Poprvé v životě také viděla zdravotní sestru.

Nyní, po dvou letech už je jasné, že  se Anoon ve své staré vlasti velmi dobře zabydlela. Jako svobodná žena se setkala s jedním ze svých příbuzných, se kterým od té doby žije ve vesnici Rum-Majok. Společně provozují malé hospodářství. Přivydělává si prodejem nasbíraného dřeva a posekané trávy.

Sní o větší farmě, kde by mohla vyrábět kvalitní produkty pro sebe a své příbuzné.

Spokojenost

Anoon je vděčná, že byla zachráněna z otroctví: „Jsem zde spokojená a našla jsem klid. Nikdo mě tu nenutí dělat něco, co nechci, jako to bylo v otroctví. Navíc se cítím bezpečně a nemusím se nikoho bát.“

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.