02. února 2022

Súdán/Jižní Súdán: Dokud se poslední otrok nevrátí do Jižního Súdánu

CSI každoročně osvobodí z otroctví v Súdánu 1 500 lidí a pomáhá jim začít nový život v Jižním Súdánu. Projektový manažer CSI Franco Majok cestuje pravidelně do Jižního Súdánu, aby dohlížel na pět osvobozovacích akcí ročně. Cestou do Evropy odpověděl na několik otázek.

CSI: Kolik lidí chce CSI letos osvobodit z otroctví v Súdánu?

Franco Majok: Očekáváme, že v roce 2021 osvobodíme podobně jako v předchozích letech celkem 1500 otroků.

CSI: Kolik jihosúdánských otroků je přibližně ještě v Súdánu?

Nevíme, kolik otroků v Súdánu ještě je. Víme ale, že v Súdánu otroci stále jsou. Většina otroků v Súdánu žije v dobytkářských táborech v odlehlých oblastech, kde se arabským pánům starají o dobytek. Jsou na cestách a mimo města, takže je těžké je sledovat a spočítat. Arabové, kteří otroky vyhledávají, to potvrzují. Také osvobození otroci nám při každé osvobozovací akci říkají, že v otroctví je stále mnoho lidí. V příštích čtyřech až pěti letech bychom měli získat jasnější představu o jejich počtu.

Můžete stručně popsat postup osvobozování otroků?

CSI osvobozuje otroky v Súdánu prostřednictvím Arabů, kteří je vyhledávají. Pohybují se mezi vesnicemi a dobytkářskými tábory a shromažďují vykoupené otroky. Častým způsobem je výměna otroka za vakcínu pro dobytek arabského pána. Svoboda jednoho otroka stojí 60 dolarů. Jindy se otroci doslechnou o arabských obchodnících, kteří se pohybují v okolí, a utečou s nimi. Arabští obchodníci je pak chrání a odvádějí do svých táborů, kde je živí a šatí. Pak s nimi jdou pěšky do Jižního Súdánu. Cesta není bez rizika, ale všichni otroci se chtějí vrátit do Jižního Súdánu za svými rodinami.

Nepodporuje CSI vykupováním otroků obchod s otroky? CSI osvobozuje otroky v Súdánu od roku 1995. Víte o případu, že by byl někdo z osvobozených Jihosúdánců znovu zotročen?

Ne, osvobozováním otroků obchod s otroky nepodporujeme. CSI dokonce pomohla únosy Jihosúdánců do otroctví zastavit. Díky práci CSI se svět dozvěděl, že v Súdánu jsou otrokáři a otroci. Pomohla nastolit v Súdánu mír a Jižnímu Súdánu získat nezávislost.

Je pravda, že od uzavření mírové dohody mezi severem a jihem Súdánu v roce 2005 skončilo zotročování Jihosúdánců a jejich odvlékání na sever?

Ano, je to tak, od roku 2005 se v Jižním Súdánu žádné zotročování nekoná. Otroci, které dnes CSI osvobozuje, jsou ti, kteří byli uneseni před rokem 2005, tedy před uzavřením mírové dohody, nebo ti, kteří se do otroctví už narodili.

Je cílem CSI osvobodit všechny otroky v Súdánu a vrátit je do Jižního Súdánu?

Ano, přesně tak – CSI nepřestane, dokud se všichni otroci nevrátí svobodní do Jižního Súdánu.

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.