08. června 2023

Nigérie: Útok na kostel

Na severozápadě Nigérie vtrhli teroristé na bohoslužbu a unesli přítomné ženy. V rukou únosců je stále 24 žen a jedno dítě. Požadují nesmyslně vysoké výkupné.

Teroristé zaútočili na tento kostel a unesli ženy

Severní Nigérie je pro křesťany jednou z nejnebezpečnějších oblastí na světě. Uplatňované islámské právo šaría poskytuje džihádistům z Boko Haram a fulbským milicím oprávnění pro útoky na křesťanské vesnice. V roce 2022 zabili více než 5 000 lidí, desítky tisíc žijí v uprchlických táborech.

Kromě vraždění a vysídlování jsou součástí strategie teroristů únosy s následným vymáháním výkupného. Také členové církve Global Mission Church v Gidan Haruně (stát Kačina) se stali obětí útoku.

Zatímco se 50 křesťanů účastnilo nedělní bohoslužby, útočníci kostel obklíčili. Další ozbrojenci obklíčili vesnici, aby během útoku zabránili komukoli do vesnice vstoupit.

Útěk oknem

Saidu Ahmad před útočníky utekl. Říká: „Najednou začali střílet a křičet ‚Alláhu Akbar! ‚ Zablokovali vchody do kostela a nařídili všem, aby si lehli.“  Ahmadovi a několika dalším se podařilo uniknout úzkým oknem. Ze svého úkrytu sledovali, jak teroristé odvážejí na motorkách 26 žen a dvě děti. Mezi unesenými jsou i Ahmadova manželka a švagrová. „Místní ochranka nezasáhla,“ stěžuje si.

Únosci požadovali výkupné v přepočtu 2 300 000,- Kč. Vesničané dali dohromady jen tolik peněz, kolik mohli. Únoscům nabídli v přepočtu 30 000,- Kč. To pachatele rozlítilo a ti pak na vesnici zaútočili znovu.

Dne 17. února 2023 uprchlo z vesnice posledních 50 až 60 křesťanských obyvatel. Policie oznámila, že je pachatelům na stopě. Výměnou za počáteční výkupné byly mezitím propuštěny dvě ženy a jedno dítě. V rukou teroristů je stále 24 žen a jedno dítě. Obyvatelé Gidan Haruna již nemají žádné prostředky, aby mohli zaplatit výkupné. Nyní doufají v zázrak.

 

Křesťané se stali terčem útoku

Hromadný únos v Gidan Haruně je vyvrcholením nesčetných útoků v jižní Kačině. Fulbští extremisté mají mezitím v Nigérii na svědomí tisíce mrtvých.

Podle novináře Lado Kambaie jsou útoky často namířeny proti křesťanské menšině. „To přiznávají i muslimové,“ říká Kambai. Ve vesnici Gidan Haruna mu podle jeho slov jeden z muslimských obyvatel řekl, že křesťanů ve vesnici lituje: „Zatímco muslimové mohou žít svobodně, křesťané mají velký strach.“ K únosům muslimů téměř nedochází.

Masara Kim a Rolf Höneisen – CSI

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.