14. února 2024

Nigérie: Opustit brutální zajetí minulosti

Rebecca Bitrus byla dva roky zajatkyní teroristů z Boko Haram. Dnes žije a pracuje se svou šestičlennou rodinou v Maiduguri. Vedoucí projektu CSI Franco Majok se s touto statečnou křesťankou po několika letech setkal během své nedávné cesty do Nigérie.

Rebecca Bitrus se svými třemi mladšími syny

Rebecca Bitrus vítá Franca Majoka ve svém domě ve městě Maiduguri na severovýchodě země. Z hrdostí v hlase mu představuje své čtyři syny: nejmladšímu Jamesovi je rok a půl. Čtyřletý Francis, Chrisropher (7) a nejstarší syn Zakaria (10) chodí do školy. Rebecca je vděčná, že je s ní i její druhý nejstarší syn. Všechno mohlo dopadnout jinak.

Stalo se to v srpnu 2014: džihádistická teroristická organizace Boko Haram zaútočila na Rebečinu vesnici Pulka a unesla mladou ženu i s jejími syny Jonathanem a Zakariou. V zajateckém táboře odmítla přijmout islám. Z pomsty teroristé před jejíma očima utopili Jonathana. „Dva roky jsem měla noční můry kvůli Jonathanově strašné smrti,“ vzpomíná Rebecca.

Christopher se narodil později. Jeho otcem je terorista z Boko Haram, který byl Rebecce vnucen.

Christopherovi bylo šest měsíců, když na zajatecký tábor zaútočila nigerijská armáda. Rebecce se podařilo uprchnout a Christophera vzala s sebou, přestože jí připomíná nenáviděné Boko Haram.

 

Druhý život

Během útěku je Rebecca zachráněna armádou a převezena do Maiduguri. Tam najde svého manžela Bitruse Gagrema, kterému se během útoku podařilo uprchnout. Znovu se vezmou a  Gagrema je připraven přijmout Christophera jako své dítě.

Rebecca je vděčná, že její synové mohou navštěvovat školu zřizovanou diecézí Maiduguri, která je partnerem CSI. „Mé díky patří také CSI. Díky vaší podpoře jsem si mohla otevřít obchod,“ říká Francovi Majokovi. Zatímco ona ve svém obchodě prodává potraviny, její manžel pracuje na farmě.

Rebecca je šťastná, že může se svou rozrůstající se rodinou bezpečně žít v bytě v Maiduguri. „Těším se na další společné roky,“ zdůrazňuje. Je ráda, že s manželem uživí své děti a ještě mohou část peněz střádat na stavbu domu.

Franco Majok je ohromen sebevědomím, které z Rebeky po všech hrozných zkušenostech vyzařuje. „Nedala na sobě nic znát a nezmínila se o tom, co ji potkalo. Mluvila jen o své nadějné budoucnosti. Sílu čerpá především z pohostinnosti a lásky, kterou její rodině prokazují její bližní.“

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.