13. března 2024

Nigérie: Křesťané masakrováni během Blinkenovy návštěvy

Od 23. ledna byly v regionu Mangu ve státě Plateau v centrální Nigérii při útocích fulbských islámských milicí zabity desítky křesťanů.

Křesťanská mezinárodní solidarita vyzývá k ukončení zabíjení ve středním pásu.

Podle zdrojů CSI byly v oblasti Mangu ve státě Plateau v Nigérii od 23. ledna při útocích fulbských militantů zavražděny desítky křesťanů.

K masakrům došlo v době, kdy na oficiální návštěvě Nigérie pobýval ministr zahraničí USA Antony Blinken. Pouhé tři týdny poté, co Blinken již potřetí v řadě odmítl označit Nigérii za „zemi zvláštního zájmu“ kvůli náboženskému pronásledování.

V úterý odpoledne (23.1.) zdroje CSI ve státě Plateau informovaly, že se fulbští bandité na motocyklech přesouvají k útoku na křesťanské vesnice v Mangu. Do středy bylo při útocích zabito nejméně 25 křesťanů, včetně šestičlenné rodiny, která byla ve vesnici Sabon Kasuwa zaživa upálena ve svém domě. V této vesnici byl vypálen kostel.

Útoky jsou součástí dlouhodobé kampaně džihádistických milicí z etnické skupiny Fulbů,  jejichž cílem je vyhnat původní křesťanské obyvatelstvo z jejich domoviny v nigerijském Středním pásu. V posledních letech si útoky těchto milicí vyžádaly více obětí, než útoky Boko Haram nebo Islámského státu.

V emotivním videoprohlášení sdíleném na sociálních sítích místní představitel Křesťanského sdružení Nigérie v Mangu uvedl, že se na útocích podílí nigerijská armáda: „To armáda posílá naše lidi pryč, aby umožnila milicím vypálit naše domy. Zavedli zákaz vycházení, ale ten je uplatňován pouze vůči lidem v Mangu, uvnitř křesťanských domén. V rámci muslimských domén se mohou lidé volně pohybovat a dělat si, co chtějí.“ Armádní síly samy zabily v oblasti tři mladé muže, včetně jednoho z jeho farníků, uvedl pastor: „Existuje ďábelský plán na zničení Mangu.“

V předvečer Štědrého dne byly zavražděny dvě stovky křesťanů ve státě Plateau. Fulbové postupovali od vesnice k vesnici v místních samosprávných oblastech Bokkos, Barkin Ladi a Mangu.

Na společné tiskové konferenci s nigerijským ministrem zahraničí Jusufem Maitamou Tuggarem vyjádřil Blinken soustrast amerického lidu všem Nigerijcům, kteří byli o vánočním víkendu postiženi strašlivými útoky.

Podle zpráv nigerijských zpravodajů Morning Star News bylo od 1. ledna v Nigérii zabito více než 136 křesťanů.

Nigérie je pro křesťany nejvražednější zemí na světě. V roce 2020 vydala CSI varování před genocidou křesťanů v Nigérii.

„Spojené státy se zřejmě domnívají, že mohou chránit své zájmy v Nigérii tím, že budou spolupracovat s nigerijskými bezpečnostními složkami,“ komentoval situaci mezinárodní prezident CSI Dr. John Eibner. „Tentýž bezpečnostní aparát se podílí na etnických čistkách křesťanů v nigerijském Středním pásu, které provádějí džihádisté a muslimské supremacistické milice.“

„Naléhavě žádáme Spojené státy a jejich spojence, aby se ve svých jednáních s nigerijskou vládou zabývali tímto vražděním a nadále nezavírali oči před pomalou genocidou probíhající v nejlidnatějším africkém státě.“

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.