27. srpna 2022

Nigérie: Strýc Luky Binniyata byl zastřelen

„V době útoku stáli vojáci na kraji vesnice.“ – Luka Binniyat, křesťanský novinář a bojovník za lidská práva
Novinář Luka Binniyat strávil tři měsíce ve vězení.V době vězení, zaútočily na jeho rodnou vesnici Zaman Dabo fulbské milice a jednou z obětí byl jeho strýc. Pracovník CSI Joel Veldkamp hovořil s Lukou Binniyatem v Nigérii.

Luka Binniyat v opuštěné rodné vesnici

Luka Binniyat byl zatčen v listopadu 2021, protože zveřejnil zprávu o masakru 38 křesťanů. Během jeho pobytu ve vězení se fulbští muslimové stále více přibližovali k jeho rodné vesnici Zaman Dabo.

 

98letá žena uhořela

  1. ledna 2022 byla napadena sousední vesnice. Zavražděno bylo 11 lidí, včetně 98leté ženy, kterou Fulbové vhodili do hořícího domu s nelidským posměchem: „Matko, je ti zima? Zahřeješ se!.“
  2. března se zástupci CSI Joel Veldkamp a Luka Binniyat vydali do Zaman Dabo, které bylo napadeno Fulby 1. února. Zavražděno bylo několik lidí, včetně Binniyatova strýce a souseda: „Můj strýc zemřel ve svém domě. Nedokázal včas utéct a uhořel.“

Nigerijská armáda je v jižní Kaduně silně zastoupena, ale při obdobných útocích zasahuje jen sporadicky. „V době přepadení stáli vojáci na kraji vesnice říká Binniyat. „Ale jen řekli, že nedostali rozkaz zasáhnout.“

Dva dny po útoku, 3. února 2022, byl Luka Binniyat propuštěn. Vrátil se domů ke své ženě a dětem do města Kaduna. O pouhých pět dní později fulbští teroristé na Zaman Dabo zaútočily znovu.

Tentokrát uprchlo 5000 lidí. Několik žen chodí pracovat do vesnice, ale v noci spí v křoví, kde je to bezpečnější. Hrstka mladých lidí zůstává přes noc a hlídá vesnici, jak nejlépe umí.

 

Vesnice duchů

„Jezdil jsem domů alespoň jednou za měsíc, ale teď už to nemá smysl. Láme mi srdce, když vidím, jak je toto místo opuštěné,“ stěžuje si Binniyat, když se s Joelem Veldkampem prochází prázdnými ulicemi rodné vesnice.

Lukovu otci Ishakuovi bylo nedávno 100 let. „Chtěli jsme tu uspořádat oslavu, ale po těch strašlivých útocích to nepřipadalo v úvahu.“

Od 1. března džihádisté z kmene Fulbů opakovaně zaútočili na křesťanské vesnice v Kaduně a zabili více než 100 lidí. A nedávno dokázali, že si troufnou i na velkolepé teroristické činy. Koncem března zaútočili na letiště v Kaduně a o několik dní později na vlak jedoucí z nigerijského hlavního města Abuja do Kaduny.

Přes všechnu tu hrůzu je Luka Binniyat i nadále odhodlán zveřejňovat pravdu o tom, co se v jižní Kaduně děje. CSI mu stojí po boku.

CSI –  Joel Veldkamp

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.