08. června 2023

Nigérie: Smrtící útoky na křesťany

Stát Enugu na jihovýchodě Nigérie byl dosud džihádistického násilí ušetřen. Vlna útoků ze strany muslimských bojovníků Fulbů však vyvolává obavy, že se Enugu stává novým ohniskem náboženského pronásledování.

Smrtící džihádistické útoky přitom nezasahují pouze severovýchod – působiště teroristických organizací Boko Haram a ISWAP. Muslimští Fulbové již léta terorizují centrální části země.

 

Více než 50 obětí na životech

Ani na jihu Nigérie již nejsou křesťané v bezpečí. Například nigerijský deník Daily Post 14.prosince 2022 uvedl, že podle obyvatel bylo v posledních týdnech řádícími fulbskými pastevci zavražděno ve státě Enugu více než 50 lidí. K útokům došlo v blízkosti hranic se sousedními státy Ebonyi a Benue.

K jednomu z útoků došlo v neděli 18. prosince ráno ve vesnici Eha Amufu. Místní strážci bojovali proti přesile útočníků. Jeden z náčelníků vesnice oznámil, že bylo nalezeno nejméně deset těl.

O měsíc dříve promlouval kněz Ben Collins Okwesili ke členům katolické mužské organizace v kostele v Eha Amufu. Zaslechli střelbu, ale netušili, že fulbští džihádisté právě před očima  matky a sestry zabili jednoho z jejich členů, Stephena Obeagu. Podle Collinse útočníci ženám řekli, že nezabíjejí ženy, ale pouze muže. Útočníci údajně dokonce zjišťovali pohlaví dítěte, které měly ženy u sebe. Naštěstí to byla holčička.

 

Masakr v Kaduna

V centrálním státě Kaduna zaútočili 18. prosince 2022 fulbští extremisté na Mallagun a okolní vesnice. Křesťanští vesničané se neúspěšně snažili zalarmovat státní bezpečnostní složky. Během několika minut bylo mnoho domů v plamenech. Bylo zabito 40 křesťanů. Nejmladšímu ze zabitých bylo 16 let, nejstarší obětí byla 105letá Monica Kunai Ajuwai. Podle několika svědků se na koordinovaném útoku podílela armáda.

Těžce postižení lidé potřebují podporu. CSI podporuje programy nouzové pomoci v Nigérii. V Kaduně například CSI spolupracuje s diecézí Kafanchan při poskytování lékařské pomoci a potravin obětem útoků. Také v Enugu se CSI angažuje v pomoci trpícím obyvatelům.

Franklyne Ogbunwezeh a Reto Baliarda – CSI

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.