08. června 2023

Nigérie: Podvody v prezidentských volbách

25. února 2023 byl v Nigérii zvolen nový prezident. Vítězem voleb byl vyhlášen Bola Tinubu z vládnoucí strany APC. Stalo se tak navzdory tomu, že předtím ve volbách jasně vedl křesťanský kandidát Peter Obi z opoziční Strany práce.

Křesťanský prezidentský kandidát Peter Obi navštívil Jennifer Efidiovou poté, co byla napadena. Vpravo manžel Jennifer

Pozorovatelé nepochybují, že se jednalo o volební podvody velkého rozsahu. Nezávislá národní volební komise (INEC), která byla za volby zodpovědná, oznámila, že bude v celé zemi používat elektronické sčítání hlasů. Hlasování v prezidentských volbách nebylo zdokumentováno ani transparentně prezentováno.

V celé zemi také docházelo k útokům na křesťanské voliče. Jennifer Efidiová je jednou z mnoha obětí násilí. Tato křesťanka byla v Lagosu napadena nožem, když se snažila jít k volbám. Utrpěla vážná poranění očí a hrozilo, že oslepne. Poté, co jí byla poskytnuta lékařská pomoc, se vydala do volební místnosti a hlasovala.

Zejména mladí Nigerijci prý většinově volili Petera Obiho. Vládnoucí kasta politiků v Nigérii ničí jejich naděje. Mladá generace je pevně přesvědčena, že Peter Obi byl o své volební vítězství okraden. Nelze vyloučit, že jejich hněv ještě propukne.

 Nebezpečné znamení

Podíl křesťanského a muslimského obyvatelstva je v Nigérii zhruba stejný. V minulosti se to odráželo i v politice. Obě náboženství byla zastoupena ve vedení státu. V Nigérii existuje nepsaná politická tradice, že obě nejvyšší funkce zastává střídavě křesťan a muslim. Dnes už tomu tak není. Mnozí křesťané považují tento muslimský pochod institucemi za nebezpečný signál pro vlastní existenci v Nigérii.

 

Franklyne Ogbunwezeh – CSI

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.