19. října 2023

Nigérie: Nový začátek po násilném vyhoštění

Rodina lékárníka Donatuse Ekweazu musela po útoku na lékárnu uprchnout ze severu země. S podporou CSI se jim daří začít znovu.

Donatus se svými dětmi v bezpečí

Donatus se v roce 1990 přestěhoval s rodinou z jižního státu Enugu do severovýchodního města Bauchi a vybudoval si zde živobytí. S faktem, že jsou křesťané a žijí v místě obývaném převážně muslimy, nebyl více než 20 let žádný problém. Místní obyvatelé rádi nakupovali v jejich lékárně a obchod slušně vynášel.

Poklidný život rodiny byl náhle rozvrácen, když 16. dubna 2011 teroristé z Boko Haram vstoupili do Bauchi a přepadli lékárnu. „Teroristé zdemolovali veškeré zařízení. Neměli jsme jinou možnost než utéct, „“ vypráví Donatus.

Útok na křesťanskou rodinu poznamenal negativně společenskou atmosféru v Bauchi. Donatus pocítil, že se od nich mnoho muslimských známých odvrací. Zklamaný se rozhodl vrátit se s rodinou domů na jih. Tři měsíce po útoku se přestěhovali zpět do jihonigerijského města Enugu.

 

Z čeho však měli nyní žít? Rodina o veškeré své jmění přišla v Bauchi. Zbytek peněz utratili za cestu na jih.

Donatus je o to šťastnější, že se v Enugu kontaktoval s partnery CSI. Ti umožnili dětem navštěvovat školu a pomohli Donatusovi zřídit obchod s potravinami. Otec tří dětí může oddechnout: „Mám radost, že mohu zdejším lidem prodávat sladké brambory, rýži nebo třeba nudle, koření a cibuli.“

CSI –  Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.