19. října 2023

Nigérie: Matka pěti dětí unikla teroru

Nigérijská křesťanka Fade Salé má za sebou nezměrné utrpení: jejího manžela zavraždili džihádisté z Boko Haram. Ona sama byla roky v zajetí. Tři z jejích pěti dětí jsou stále v rukou teroristů. Přes veškeré trápení je Fade vděčná za potravinovou pomoc od CSI.

Fade s dcerami

Projektový manažer CSI Franco Majok se nedávno setkal s Fade a jejími dvěma dcerami v křesťanském uprchlickém táboře Shagari. Ten se nachází ve městě Maiduguri v severovýchodním státě Borno, kde působí teroristická skupina Boko Haram.

Matka pěti dětí zažila v zajetí  Boko Haram hrozné věci a stále trpí těžkým traumatem. Přesto je ochotná o svém osudu hovořit.

Fade Salé vyrůstala ve vesnici Waraba v Bornu. Pochází z velmi skromných poměrů a nikdy se nenaučila číst a psát. „Moje dcery Hawa a Momi také nikdy nechodily do školy,“ dodává. Jako malá holčička pomáhala matce s vařením a sbíráním dříví.

Později se Fade provdala za učitele a založila s ním velkou rodinu. Spolu se svými dvěma syny a třemi dcerami prožili manželé šťastné období ve většinově muslimské vesnici Waraba, kde křesťané a muslimové žili společně v míru.

 

Přepadení

Jednoho dne v srpnu 2014 však její rodinný život utrpěl těžké trhliny. Fade pracovala na poli a zaslechla výstřely. „Výstřely byly stále hlasitější a lidé pracující na poli se rozutekli na všechny strany. V hrůze jsem běžela domů, abych dostala své děti do bezpečí,“ říká.

Daleko se však nedostala. Teroristé z Boko Haram Fade a její děti zajali a odvezli do vesnice Chikede, která je dodnes základnou teroristů. „Odvedli mé dva syny. Aiša, moje nejstarší dcera, se musela provdat za bojovníka Boko Haram. Hawa, Momi a já jsme zůstaly spolu. Byli jsme však donuceny přijmout islám.“

 

Páteční útěk

Sedm let žila Fade a její dvě mladší dcery v zajetí. Celou dobu pomýšlely na útěk a ten se jim také podařil v době pátečních modliteb, kdy všichni členové Boko Haram jako dobří muslimové odešli do mešity. Jejich útěk mířil do tábora Pulka, kde zůstaly rok. Poté byly převezeny do tábora Shagari v Maiduguri.

Fade se zde cítí bezpečně. Má také možnost drobného přivýdělku za práci pro různé farmáře. Následky útoku Boko Haram jsou ale těžké. Její manžel byl zabit při pokusu o útěk do Kamerunu. Stalo se to čtyři měsíce po útoku. Dva synové a Aisha jsou stále v zajetí Boko Haram. „Jeden z nich se dokonce přidal k teroristům jako bojovník,“ naříká. „Každý den se modlím k Bohu, aby mi pomohl vrátit mé tři děti zpět.“

Přes všechnu bolest Fade neztrácí naději. Je vděčná CSI, že jí, Hawě a Momi pravidelně poskytuje jídlo a oblečení.

CSI – Reto Baliarda

 

Křesťanskými uprchlické tábory v Maiduguri?

Velkoměsto Maiduguri bylo dlouhá léta sužováno islámským terorismem. Nebezpečí útoku bylo značné. Během návštěvy Maiduguri partneři CSI ujistili Franca Majoka, že situace je v současné době klidná. Poněkud je ale znepokojilo rozhodnutí guvernéra státu Borno uzavřít všechny tábory pro vnitřně vysídlené osoby. Některé tábory již ukončily činnost, včetně těch, v nichž jsou uprchlíci podporovaní CSI. Postižené osoby získaly od partnerů CSI finanční prostředky na založení drobného podnikání. Fade Salé by tuto podporu získala i v případě, že by se musel uzavřít tábor pro vnitřně vysídlené osoby Shagari.

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.