18. března 2023

Nigérie je pro křesťany nebezpečné místo

„V Nigérii žijí křesťané mezi zoufalstvím a nadějí“- Franklyne Ogbunwezeh z CSI na ekumenickém setkání žen ve švýcarském Wil

„Sedíte na bohoslužbě o svatodušních svátcích. Najednou někteří lidé v lavicích vstanou, vytáhnou zbraň a střílejí. V kostele se objevují další neznámí lidé,“ popisuje hrůzu, která se odehrála v katolickém kostele v nigerijském městě Owo 5. června 2022 pracovník CSI Franklyne Ogbunwezeh.

Ogbunwezeh se narodil v Nigérii a věnuje se činosti CSI v oblasti lidských práv v subsaharské Africe.

Znalý a odvážný člověk popsal rostoucí násilí proti křesťanům a muslimům v Nigérii, páchané militantními islamistickými skupinami, jako je Boko Haram a fulbské milice. „Nigérie je nyní pro křesťany jedním z nejnebezpečnějších míst na světě,“ řekl aktivista za lidská práva.

Od roku 2015 bylo v Nigérii zavražděno více než 6 000 křesťanů a násilí pokračuje. Téměř 8 milionů lidí bylo postiženo terorem a stali se z nich vnitřní uprchlíci. Džihádistické násilí mezitím neotřásá pouze Nigérií, ale hrozí destabilizací celé západní Afriky.

CSI se v Nigérii věnuje také charitativní činnosti, poskytuje lékařskou pomoc, stipendia pro školáky a pomáhá vysídleným lidem zakládat malé podniky. Dr. Ogbunwezeh dodal: „Kostely v Nigérii jsou plné. Víra dává lidem naději!“

CSI –  Rolf Höneisen

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.