08. června 2023

Náhorní Karabach: Nejdříve útok, pak hlad – 120 000 lidí je ohroženo

„V září 2020 byl můj svět zničen. A teď jsme odříznuti od Arménie i od světa.“ Arseni Aghajanyan

Útoky a současná blokáda Náhorního Karabachu ze strany Ázerbájdžánu jsou pro arménské obyvatele enklávy jasným signálem: „Chtějí nás vyhnat z Náhorního Karabachu a pak si vzít celou Arménii.“ CSI vyzývá k solidaritě s arménskými křesťany. Kdy se mezinárodní společenství probudí?

Arseni Aghajanyanovi je 25 let, je mozkově ochrnutý a chodí o berlích. Žije na předměstí hlavního města Náhorního Karabachu Stěpanakertu. V rehabilitačním centru Lady Cox, které vede partner CSI Vardan Tadevossian, absolvuje terapie. Zároveň pracuje v rehabilitačním centru.

Kvůli své omezené pohyblivosti je odkázán na auto svých rodičů. To je však od 12. prosince 2022 bez nafty. Ázerbájdžán blokuje životní tepnu Náhorního Karabachu, spojovací silnici do Arménie. Pohonné hmoty, čerstvé potraviny, léky jsou obtížně dostupné. Arseni nečinně sedí doma. Stejně na tom jsou tisíce karabašských Arménů. Blokáda Lačinského koridoru dopadá obzvlášť tvrdě na děti, starší a nemocné lidi.

Arseni se stále vzpamatovává z ázerbájdžánského útoku před třemi lety: „V září 2020 byl můj svět zničen. A teď jsme odříznuti od Arménie i od světa.“  Arménští křesťané mají v kolektivní paměti  děsivou historickou zkušenost. Během genocidy v době 1. světové války zahynul v tehdejší Osmanské říši více než milion Arménů.

Arménie je prvním křesťanským národem v dějinách. Církev a víra jsou stále základními kameny arménského identity. Karabašští Arméni vnímají vojenské útoky a současnou blokádu jako jasný vzkaz: „Chtějí nás nejprve vyhnat z Náhorního Karabachu a pak si vzít celou Arménii.“

CSI volá po leteckém mostu do Stěpanakertu

Zatímco masmédia mlčí a mezinárodní společenství se odpovědnosti vyhýbá, CSI díky přímým kontaktům v Náhorním Karabachu monitoruje, co blokáda Lačinského koridoru znamená pro 120 000 lidí: hrozí humanitární katastrofa a v krajním případě genocida.

CSI rovněž vyzvala zejména Švýcarsko, aby blokádu odsoudilo a aby v Radě bezpečnosti OSN prosadilo humanitární leteckou přepravu mezi Jerevanem a Stěpanakertem. CSI tak podporuje požadavek zahraničního výboru Rady států (APK-S), který 9. ledna 2023 vyzval Spolkovou radu, aby v Radě bezpečnosti OSN aktivně usilovala o rezoluci se dvěma cíli: 1. okamžité ukončení blokády. 2. V případě, že blokáda zůstane zachována, zavedení humanitární letecké přepravy. Na žádost CSI nyní řada politiků souhlasila s podporou požadavku APK-S.

CSI: „Postavte se za arménské křesťany!“

Široká koalice politiků a lidskoprávních organizací vyzvala 27. ledna ve Washingtonu vládu USA, aby se postavila za karabašské Armény. CSI je jedním ze zakládajících členů koalice SaveKarabakh. Konkrétně by vláda USA měla pozastavit vojenskou a hospodářskou pomoc Ázerbájdžánu, přimět jeho vládu ke zrušení blokády a zasadit se o udržení míru v regionu v Radě bezpečnosti OSN.

Joel Veldkamp z CSI vyzval před Kapitolem křesťany, aby byli solidární se svými arménskými bratry a sestrami: „Je čas se ozvat! Nesmíme jen přihlížet tomu, jak Arménie zažívá další genocidu.“

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.