08. června 2023

Arménie / Náhorní Karabach: Šest dětí odloučených od matky

Jedinou silnici spojující Náhorní Karabach s okolním světem od 12. prosince 2022 blokuje Ázerbájdžán. Důsledky jsou zničující: rodiny jsou rozděleny, jako například rodina Nairy Margaryanové. Jejích šest nezletilých dětí je v Arménii, zatímco ona uvízla v Náhorním Karabachu. Díky pomoci našich partnerů ale nejsou odkázány samy na sebe.

  1. prosince 2022 odcestovala Naira sama do Náhorního Karabachu, aby si vyzvedla potvrzení o odškodnění za dům, který nuceně opustila. Následující den však Ázerbájdžán zahájil blokádu Lačinského koridoru. Od té doby matka šesti dětí uvízla v Náhorním Karabachu.

Bez rodičovské péče čekají Tatev, Alina, Alisa, Alvard, Lena a Suzy na svou matku už více než tři měsíce. Nejstarší ze šesti dívek je 16 let, nejmladší jsou pouhé tři roky. Naiřiny nejmenší děti pláčou pokaždé, když s matkou telefonují.

Dokud se matka nebude moci vrátit zpět do Arménie, starají se o děti dva pečovatelé z Mayisjanu a z regionální správy v Širaku. Poskytují jim jídlo a dávají jim oblečení. „Máme, co potřebujeme k životu, ale maminka nám moc chybí!“ vzlyká nejstarší dcera Suzanne.

 Čekání na otevření

O dívkách, které jsou v současné době bez rodičů, se dozvěděli partneři CSI – arménská Caritas. Okamžitě kontaktovali pečovatelku, aby děti navštívila. Partneři poskytli šesti dcerám další potraviny a hygienické potřeby. Rozhodli se také zaplatit účty za elektřinu v bytě dětí.

Naira Margaryanová děkuje arménské Caritas a všem lidem, kteří v této těžké době stojí při jejích dětech. Zoufale čeká na otevření Lačinského koridoru mezi Náhorním Karabachem a Arménií, aby mohla konečně odcestovat za svými dětmi.

Nejstarší dcera Suzanne říká: „Každý den se modlím, aby nejen naše matka, ale všichni členové rodiny, kteří jsou od sebe odděleni, mohli přijet a obejmout své blízké.“

Reto Baliarda – CSI

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.