24. listopadu 2023

Sýrie: Kadeřnický projekt zdrojem naděje

Dvaatřicetiletá Fatima musela v roce 2015 uprchnout z Aleppa. Na doporučení své kamarádky se setkala s partnerkou CSI sestrou Marie-Rose z Tartusu. Ta Fatimu povzbudila, aby nabídla kadeřnické kurzy dalším znevýhodněným ženám. Do současnosti se projekt rozšířil široko daleko, a poskytuje mnoha syrským ženám příjem.

Fatima (jméno změněno) byla před osmi lety uprostřed války vysídlena z Aleppa. Partnerka CSI, sestra Marie-Rose, vyzvala uprchlíky, aby se zaregistrovali v Tartusu a obdrželi potravinovou pomoc.

 

Setkání s partnerkou CSI

Fatima se na doporučení svého přítele Manara zaregistrovala. Manar nyní vede centrum financované CSI, které poskytuje ve Wadi Shater na předměstí Tartusu mimoškolní výuku.

V Tartusu se sestra Marie-Rose s Fatimou setkala a ptala se jí, co by ještě potřebovala kromě potravinové pomoci? Fatima žádá o psychologickou pomoc a pomoc při hledání práce. Na otázku, jaké je její povolání, Fatima odpoví: „Jsem kadeřnice, ale nemám peníze na otevření kadeřnictví. Ráda ale poskytnu zájemkyním kadeřnické lekce.“ Potřebuje najít činnost, která by ji zbavila smutku. Sestra Marie-Rose se s Fatimou několikrát setkává, aby připravily projekt a krátce nato Fatima zahajuje svůj první kadeřnický kurz, kterého se účastní 20 žen.

Projekt se velice dobře rozběhl a na další kurzy se hlásí stále více žen. Vzhledem k velkému úspěchu se sestra Marie-Rose rozhodne vyplácet Fatimě plat. Fatima, věřící muslimka, nyní  pracuje v partnerském centru CSI v Tartusu.

Po čtyřech letech jí Manar navrhl, aby vedla kadeřnické kurzy v chudé muslimské vesnici Wadi Shater. Ženy zde totiž nemají mnoho příležitostí ke vzdělání. Krátce nato se uskutečnily první kurzy. Nové centrum navštěvovalo dvakrát týdně po dobu 17 týdnů 7 až 10 žen.

Ženy z komunity jsou nadšené, že mají díky štědrosti dárců CSI možnost bezplatného vzdělávání. Z domovů posluchaček se staly kadeřnické salony. Některé z nich si dokonce našly zaměstnání, což jim umožnilo vymanit se z chudoby.

Fatima je inspirujícím příkladem toho, jak může člověk přetavit svou bolest v pomoc druhým.

 

Zeina Shaheen – spolupracovnice CSI

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.