17. prosince 2022

Myanmar: Pomoc vysídleným lidem v ohrožení života

„Děkujeme CSI za potravinovou pomoc. Hrozil nám hlad.“ Saw Way Thaw Heh, karenský křesťan a vnitřně vysídlená osoba.
Partnerka CSI Kakreh Moo (jméno změněno) s nasazením života pravidelně rozděluje pomoc vysídleným karenským křesťanům v táboře pro vnitřně vysídlené osoby v džungli poblíž thajských hranic.

Tábor v džungli na hranici s Thajskem, ve kterém žije více než 500 vysídlených křesťanů, už více než dva roky podporuje CSI. Partnerka CSI Kakreh Moo, která žije se svou rodinou v Thajsku, pravidelně rozděluje pomoc trpícím lidem.

Napjatá situace v Myanmaru se ocitla mimo zorné pole světových médií. Karenští křesťané, kteří žijí v táboře pro vnitřně vysídlené osoby, se kvůli útokům ze strany armády nadále obávají o své životy. Partnerka CSI Kakreh Moo je při doručování pomoci do tábora vystavena velkému nebezpečí. Vděčnost vysídlených křesťanů ji ale motivuje k další práci.

Armádní kontrola

Každá návštěva tábora je spojena s riziky. Pokaždé, když jede do tábora, je její auto důkladně kontrolováno na kontrolních stanovištích thajskou armádou. „Armáda chce přesně vědět, co uprchlíkům vezeme a co z tábora odvezeme. Vůbec se jim nelíbí, že tábor vnitřně vysídlených osob podporujeme. Ale díky laskavé Boží pomoci nás zatím vždy nechali projít,“ říká Kakreh Moo. Dostat se s pomocí k vysídleným lidem je komplikované a vyžaduje improvizační schopnosti. Kvůli vojenským útokům musí lidé opakovaně z tábora utíkat a schovávat se v lese.

Rozdělování potravin pod palbou z vrtulníku

Při poslední návštěvě partnera CSI na začátku července 2022 se křesťanští uprchlíci zdržovali daleko od tábora, protože nad jejich obvyklými úkryty kroužily vojenské vrtulníky. Útočníci se zaměřili na cíle v okolí tábora a z vrtulníků shazovali výbušná zařízení. Bylo zabito šest bojovníků povstaleckých milicí. „Musíme být vděční, že nikdo z uprchlíků nebyl zraněn,“ uvádí Kakreh Moo. Napadení karenští křesťané však prožívají hlubokou hrůzu.

Uprostřed této životu nebezpečné vojenské akce Kakreh Moo s manželem a jejím týmem rozdávali uprchlíkům pytle s rýží: „Viděla jsem vojenské vrtulníky, a tak jsem řekla obyvatelům, že musíme rozdat jídlo rychle a v úkrytu. Pak jsem uslyšela motory dalších dvou vrtulníků, které se rychle přibližovaly.“

Kakreh Moo co nejrychleji ukončila distribuční operaci a spěchala se svými pomocníky zpět na člun, aby se bezpečně dostala zpět na thajskou stranu hraniční řeky. „Jakmile jsme byli na druhém břehu, uslyšeli jsme několik výbuchů.

Záchrana před hladověním

Kde bere Kakreh Moo motivaci k tak nebezpečné práci pro vysídlené karenské křesťany? V neposlední řadě je to radost a vděčnost lidí, jako je Saw Way Thaw Heh, který říká: „Mnohokrát děkuji CSI za potravinovou pomoc. Nejsme v bezpečí, ale díky vaší pomoci můžeme přežít. Zachránili jste nás před hladem.“

Také Naw Reeya děkuje CSI: „Mám postiženou dceru. Pokaždé, když utíkáme do lesa, musím ji nést. Jsme proto velmi vděční za vaši podporu.“

Od vojenského převratu realizovala partnerka CSI Kakreh Moo se svým týmem několik dodávek pomoci potřebným karenským křesťanům, kterým jsou takto dodávány potraviny, léky a kuchyňské potřeby. Plánují se další pomocné operace.

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.