08. června 2023

Bangladéš: Muslimský dav vyhnal křesťany z vesnice

Videozáznam křtin šířený na sociálních sítích muslimskými fanatiky vyvolal násilný útok davu na křesťany. Došlo k vážným zraněním. Desítky křesťanských rodin uprchly. Díky zásahu partnera CSI se mohly vrátit do své vesnice. Situace však zůstává napjatá. CSI poskytuje právní podporu a materiální pomoc.

 

 

V únoru 2023 navštívil projektový manažer CSI společně s místním partnerem Williamem Samadderem vesnici Gobta. V této malé vesnici na severu Bangladéše žije asi 50 křesťanských rodin, které v posledních deseti letech konvertovaly od islámu. Navzdory zdánlivému klidu zde bylo cítit napětí.

Útok davu více než 100 muslimů

Pastor Siraj-ul-Haq v rozhovoru pro CSI popsal příčiny napětí. Na začátku ledna 2023 došlo k významné události: „Během modlitebního setkání v našem domě jsme pokřtili Manikovu matku, která předtím přijala Ježíše Krista za svého spasitele. Muslimové z vesnice si křest nahráli na mobilní telefony a okamžitě jej zveřejnili na sociálních sítích.“

Manik, syn pokřtěné, k tomu řekl: „Nenávist, kterou video ze křtu vyvolalo mezi radikálními muslimy, zasáhla zejména naši rodinu. Během hodiny na náš dům zaútočilo více než 100 rozzuřených muslimů. Házeli po nás kameny a bili nás holemi,“ vypráví smutně.

Vesnické radě se sice mezitím podařilo situaci uklidnit, ale: „Druhý den ráno muslimové zaútočili na náš dům znovu a zbili nás.“ Napadeny byly i další domy obývané křesťany.

 Křesťané musí pryč!

Útoky podnítil výbor místní mešity, který po rozšíření videa s křtem vyhlásil, že všichni křesťané musí z Gobty pryč.

A protože se i policie před rozzuřeným davem stáhla, aniž by čehokoli dosáhla, padesáti křesťanským rodinám z Gobty nezbylo než uprchnout. Manik k tomu řekl: „Utekli jsme na rýžová pole. Ale dav nás dohonil a znovu zbil. Obětí bití se stala také moje matka.“ Je jednou z deseti křesťanů, kteří museli být s vážnými zraněními hospitalizováni.

Zalarmovaná policie nejprve odmítla zahájit řízení, protože se jednalo o náboženskou záležitost. Teprve poté, co se do případu zapojil partner CSI William Samadder, se policie případem zabývala.

Díky Samadderově intervenci se všechny křesťanské rodiny vrátily zpět. Situace však zůstává velmi obtížná. Manik říká: „Muslimští sousedé s námi nemluví. Snaží se nám zabránit, abychom vyšli na ulici. Ve svých obchodech nám už nic neprodávají.“ Křesťané teď musí cestovat na velké vzdálenosti za prací. „Tady v Gobtě už křesťanům nikdo práci nedá. Někteří křesťané se snaží prosadit jako řidiči rikš, protože muslimové ve vesnici nejsou jejich rikši ochotni řídit,“ vysvětluje Manik.

 Útoky také na síti

Šíření křtu Manikovy matky na sociálních sítích prověřilo náboženskou toleranci i na internetu. Video zhlédlo 30 000 lidí, kteří zveřejnili nespočet nenávistných komentářů namířených proti křesťanům. „Radikální muslimská skupina ‚Bashar-Bin-Hayat-Ali‘ nám na facebooku vyhlásila válku,“ uvádí Manik.

Pomoc od CSI

Ohrožení křesťané v Gobtě nesmí zůstat opuštěni. CSI jim společně s Williamem Samadderem nabízí právní pomoc. Hlavní pachatelé útoku by se měli zodpovídat před soudem. CSI také hradí náklady na léčení zraněných křesťanů a poskytuje potravinovou pomoc. Kromě toho poskytuje nouzové přístřeší těm křesťanům, kteří již nemohou žít ve svých domovech.

Další podporu poskytuje síť pastorů, která vznikla z iniciativy Williama Samaddera. Pastor Siraj-Ul-Haq říká: „Jsme za to velmi vděční. Bez sítě pastorů bychom jako křesťané v Gobtě neměli šanci přežít. Je povzbuzující, že si jako pastoři můžeme navzájem pomáhat. Bůh je náš Spasitel a vzájemná spolupráce nám pomáhá a posiluje nás navzájem.“

Manikova matka také zůstává silná ve své křesťanské víře. Pomalu se zotavuje ze zranění, která při útocích utrpěla. „Přesto je velmi vděčná, že mohla přijmout křest,“ ujišťuje Manik.

Rodina ho opustila

Během návštěvy Gobty hovořila projektová pracovnice CSI také s Jalilem Biswasem, členem církevního společenství pastora Siraje. Jalil přijal křesťanskou víru v roce 2007. Až o osm let později, se ke křtu přihlásil veřejně, což mělo drastické následky. „Opustila mě manželka a děti. Od té doby tu žiji sám.“ Jalil svého rozhodnutí nikdy nelitoval. „Rodina mi samozřejmě moc chybí, ale jsem šťastný a rád trávím čas s Bohem,“ říká přesvědčeně.

Mnoho muslimů se stalo křesťany

Ohrožené rodiny v Gobtě kdysi všechny vyznávaly islám. Patří k mnoha Bangladéšanům, kteří v posledních letech přijali křesťanskou víru. V Bangladéši platí oficiálně svoboda vyznání. Změna víry je podle ústavy možná. Mnoho konvertovaných křesťanů je však pod tlakem rodiny a přátel nuceno odvolat křesťanskou víru a vrátit se k islámu.

Reto Baliarda – CSI

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.