27. srpna 2022

Ukrajina: Temná historie se opakuje

Rozhovor s Dr. Eibnerem o humanitární pomoci CSI na Ukrajině ze 7. dubna 2022

Mukačevo

CSI: Jaké byly hlavní důvody vaší cesty na západní Ukrajinu?

John Eibner: Cestovali jsme do Mukačeva na Zakarpatské Ukrajině, abychom se seznámili se situací a zmapovali humanitární potřeby ve válkou zmítané zemi. Zajímalo nás také, jak probíhá pomoc podporovaná CSI.

Mukačevo je v současnosti jednou z nejbezpečnějších částí Ukrajiny. Nachází se jižně od Karpat a asi 45 minut jízdy od maďarských hranic. Kvůli relativní bezpečnosti se Mukačevo stalo centrem mnoha mezinárodních humanitárních operací. Humanitární pomoc sem proudí z evropských zemí a odtud je rozesílána do měst, která jsou buď obležená nebo okupovaná. Je také bezpečným útočištěm pro tisíce uprchlíků  z bojových zón, kteří chtějí alespoň prozatím, raději zůstat ve své zemi. Obdivovali jsme obětavost a profesionalitu partnera CSI – Caritas, Spes. Také nás oslovil klid a pořádek, který v místě i přes obrovský příliv vysídlených osob panoval.

 

Co vám řekli uprchlíci, se   kterými jste se setkal?

Vyslechli jsme příběhy jednotlivců a rodin, které byly nuceny opustit své domovy. Někteří uprchli kvůli bombardování. Jedna  prchající žena nám ukázala fotografie vybombardovaných, stále doutnajících paneláků v její ulici. Vyprávěla také o tísnivém útěku autem s traumatizovanými dětmi, které v tichosti přečkaly čtrnáctihodinovou cestu do bezpečí. Od našich partnerů jsme také slyšeli o utrpení těch, kteří jsou stále v obležených a okupovaných městech. Docházejí jim potraviny, léky a další životní potřeby. Mezi uprchlíky jsou muži, ženy, děti a dospělí. Kde je to možné, utíkají rodiny společně. Mobilizovaní muži musí ale zůstat na Ukrajině a hlásit s do služby.

Při cestě na Ukrajinu jsem si uvědomil, jak moc lidé v regionu během staletí trpěli. Na stěně kanceláře biskupa latinského obřadu z Mukačeva visely dvě mapy. Jedna ukazovala etnickou a náboženskou demografii regionu na začátku druhé světové války, druhá pak současný stav. Kdysi početná židovská komunita byla zdecimována. Ostatní menšinové komunity se ještě výrazně zmenšily. Všechny armády, které se v minulosti prohnaly územím dnešní Ukrajiny, za sebou zanechaly smrt a zkázu. Tato temná historie se opakuje.

Na druhou stranu mě potěšila rychlá a odvážná reakce našich křesťanských partnerů. Solidaritu uvedli do praxe profesionálním způsobem, který si zaslouží obdiv a respekt každého příznivce CSI.

 

Jaký druh pomoci CSI obětem poskytuje?

CSI poskytuje základní životní potřeby: jídlo, přístřeší, léky atd. Humanitární operace při mimořádných událostech mají ještě jeden důležitý rozměr – snažíme se postižené ujistit, že nejsou v těžké chvíli opuštěni a že Boží láska je stále přítomná.

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.