18. března 2023

Ukrajina: Hřiště pro traumatizované děti

„Chceme dětem udělat svět o něco lepší. Moc vám děkujeme za pomoc.“ – farář Romuald Zagurski z Konotopu
Mnoho uprchlíků našlo útočiště v osvobozeném městě Konotop na severovýchodě Ukrajiny. Katolický kněz Romuald Zagurski dělá, co může, aby obětem války pomohl. Zvláště mu leží na srdci blaho dětí. CSI jeho odhodlání podpořila.

Farní zahrada Romualda Zagurského je pestrá. Nedávno na zahradě přibyla nová trampolína, mechanický kolotoč a další vybavení dětského hřiště. Nechybí zde ani „stavební materiál“. Asi deset dětí pracuje s prkny. „Co vlastně děláte?“ ptá se zvědavě kněz. „Stavíme chatu a vojenskou základnu na ochranu města před nepřáteli,“ odpovídají.

Některé z dětí musely utéct ze svých domovů a všechny děti jsou válkou traumatizovány. Jsou proto vděčné za cokoli, co je vytrhne z každodenní bezútěšnosti. V malé farnosti nyní mohou díky podpoře CSI a místního partnera zapomenout na hřišti.

Nasazení faráře Romualda Zagurského je obrovské. Jeho malá farnost ve spolupráci s městskými sociálními službami zajišťuje potřebným obyvatelům a uprchlíkům potraviny, léky, hygienické potřeby a oblečení. Kromě toho Zagurski na své faře ubytovává dvě rodiny –  ženy s malými dětmi, jejichž manželé bojují na frontě a které nyní samy pomáhají potřebným.

V prvních týdnech ruské agrese byl Konotop Rusy obsazen. V té době sloužila fara a sklep jako protiletecké kryty pro místní obyvatele. Od osvobození na začátku dubna 2022 se do městečka pomalu vrací normální život. Aktivní církevní společenství oslovuje zájemce svou nabídkou, jako jsou kurzy Alfa nebo třeba biblické kroužky.

Volnočasové aktivity pro sociálně znevýhodněné děti ve městě citelně chyběly. V Konotopu žije mnoho dětí v problémových rodinách poznamenaných domácím násilím, alkoholem a drogami. Mnohé děti utíkají z domova. Žijí na ulici nebo v kanálech a živí se žebráním a krádežemi.

Nové hřiště na farní zahradě nabízí i těmto dětem útočiště. Společná aktivita, např. stavba stromové chýše, jim pomáhá zacelovat psychická zranění. Farář Romuald Zagurski se dělí o radost: „Chtěli jsme dětem udělat svět o něco lepší. Moc děkujeme za pomoc.“

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.