19. dubna 2017

Sýrie- Vysoce ceněná práce sestry Sáry

Už vice než čtyři roky spolupracuje syrská řádová sestra Sára s CSI a stará se s velkým nasazením o vzdělávání dětí a žen. K tomu pociťuje na vlastní kůži, co to znamená být vyhnancem.

obr.16

Už vice než čtyři roky spolupracuje syrská řádová sestra Sára  s CSI a stará se s velkým nasazením o vzdělávání dětí a žen. K tomu pociťuje na vlastní kůži, co to znamená být vyhnancem               

Koncem října 2016 navštívila  sestra Sára Švýcarsko. Přednášela nejen na Dni CSI ale vystoupila také v řadě společenství, aby bezprostředně informovala o situaci ve své vlasti. Ve veřejných vystoupeních i v osobních rozhovorech se sestra Sára vyjadřovala plynulou francouzštinou jasně a uvážlivě. Posluchači pochopili, že se celým srdcem angažuje ve prospěch trpících obyvatel.

 

Útěk po roce vyčkávání.

Ráda vzpomíná na předválečnou Sýrii. “Žili jsme ve svobodné a velmi krásné zemi. Měla jsem všechny svobody, které jsem potřebovala, a necítila jsem se utlačovaná.” Sestra žila v klášteře v Homsu. Odtud bylo  mnoho křesťanských aktivit přeneseno do okolních vesnic, hlavně do “Wadi al-Nasra” – údolí křesťanů.

Ještě po začátku syrských nepokojů  v březnu 2011 zůstala Sára v Homsu a jeho okolí. “Věřili jsme a doufali, že zůstane jen při demonstracích”. Ještě rok pokračovala ve své práci, i když okolí bylo viditelně nejisté.

Když ale v březnu 2012 vtrhli do Homsu a do Wadi al-Nasra džihádisté, zbývala sestře Sáře a všem obyvatelům konventu jen možnost útěku. Dostali od Caritas podporu a mohli se ubytovat v klášteře na pobřeží Středozemního moře, kde byla situace relativně dobrá. Našli tam útočiště další uprchlíci z Homsu, Damašku, Aleppa nebo z Idlibu.

 

Znala cenu školního vzdělání

Žádný dlouhý odpočinek si po útěku sestra Sára nedopřála. Poznala jaká je bída běženců a co všechno budou potřebovat. Naléhavě pocítila potřebu vzdělávání dětí utečenců. „Mnoho dětí přišlo kvůli válce o rok nebo více let školní docházky. Sama jsem svým rodičům velmi vděčná za vzdělání, které mi poskytli a vážím si toho pokladu.“ Dnes poskytuje sestra Sára bohatý vzdělávací program  250 dětem, které díky obětavosti dobrovolných učitelů mají školu. Navíc o víkendech a prázdninách organizuje dětem program a letní tábory, kde se děti zdokonalují ve sportu a hudbě. Sestře Sáře spolehlivě pomáhají „Peacemakers“ (mladí dobrovolníci), kterým tato práce přináší další vzdělání a psychologickou podporu. Sestra Sára je vděčná, že její nasazení podporuje CSI. „Spolupracuji ráda s CSI. Tato organizace mi věří, že trpícím lidem poskytnu potřebnou pomoc“. Jako příklad uvádí rozdělení školních potřeb (dar CSI) pro 900 dětí. „Tato akce znamenala pro děti a jejich rodiče velmi mnoho. Sešity a psací potřeby jsou dnes v Sýrii pro mnoho lidí cenově nedostupné.“ Právě tak si místní lidé nemohou dovolit koupit léky. Zvláště obtížná je situace chronicky nemocných. Sestra podporuje společně s CSI  deset dlouhodobě nemocných mladých lidí.

 

Muslimky objevují nový svět

Mezi dospělými běženci je mnoho analfabetů, obzvláště mezi Kurdy a syrskými sunnity. Ženy jsou postiženy ještě více, neboť se podle zvyklostí vdávají velmi mladé. Mnohé z nich chodily do školy, pokud vůbec, velice krátkou dobu. Sestra Sára organizuje pravidelná setkání, kde jsou ženy seznamovány s různými oblastmi života tak, aby mohly doma svým dětem pomáhat.

Převážná část těchto žen jsou muslimky. Mnohé z nich mají poprvé kontakt s křesťany. Setkání jim pomáhají odbourat obavy ze styku s jinými kulturami. Muslimky si spolupráci se sestrou velmi cení. „Také jejich manželé mají velkou důvěru k naší práci,” raduje se řádová sestra.

 

Bůh ji dává sílu

V nasazení pro trpící nouzí nepočítá sestra Sára hodiny. Stává se, že ji někdo probudí o půlnoci. „Pro takového člověka tu jsem“, říká sestra bez okolků. Odkud ale bere motivaci pro svoje obrovské nasazení? „Čerpám sílu ze své víry, mé naděje a mé lásky k lidem. S jejich díky a úsměvy přichází i odhodlání pokračovat. Moje pomoc je malá. Vše, co se děje, je v rukou božích.“ Dobře chápe bolest vyhnaných, protože to prožila na vlastní kůži. Umí se dobře vcítit do jejich situace.

V prosinci 2015 byli vyhnáni z Homsu poslední rebelové. Většinou zničené město je opět celé v rukou vlády. Umí si sestra představit návrat do Homsu? „Ano, to si představuji, ale kdy to bude, zatím nevím“, odpovídá. V posledních letech byla stále ve spojená se starým působištěm. V současnosti navštěvuje  Homs jednou týdně.

Sestra Sára miluje svoji vlast a je přesvědčena, že její Sýrie nebude přemožena. Přirozeně si nepřeje nic jiného než trvalý mír. “K tomu potřebujeme vaše modlitby a podporu. Také my v Sýrii se modlíme za Evropu“,  prohlásila před svým návratem do Sýrie.

Zdroj:CSI

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.