27. září 2017

CSI vítá ukončení americké podpory džihádistů v Sýrii

Podle deníku Washington Post, který cituje anonymní „úředníky“, prezident Donald Trump nařídil CIA, aby ukončila skryté vyzbrojování a výcvik protivládních rebelů v Sýrii.

vlajka-syrie

Podle deníku Washington Post, který cituje anonymní „úředníky“, prezident Donald Trump nařídil CIA, aby ukončila skryté vyzbrojování a výcvik protivládních rebelů v Sýrii.  Od roku 2011, kdy prezident Barack Obama prohlásil, že syrský prezident Bašár Asad musí odstoupit, aby se tak otevřela cesta k demokracii, dodaly Spojené státy protivládním rebelům velké množství zbraní. Jeden bývalý americký úředník citovaný  New York Times popsal tok jako kataraktu (vodopád) zbraní. Větší část se dostala do rukou sunnitských džihádistů z ozbrojených skupin, které na všech územích, které kontrolovaly, zavedly diskriminační právo šaría a prováděly náboženské čistky. Bývalý viceprezident Joe Biden potvrdil mýtus o ozbrojené „demokratické“ opozici v Sýrii, když uznal, že pro USA neexistuje umírněný proud protiasadovské opozice. V kombinaci s ještě větší objemem transferů zbraní a prostředků od sunnitských spojenců Washingtonu, zejména Saúdské Arábie, Kataru a Turecka, se začala „katarakta zbraní“ podobat spíše mocné Niagaře.

Do léta roku 2011, kdy prezident Obama oznámil svou syrskou politiku týkající se změny režimu, zemřelo podle OSN v důsledku povstání „arabského jara“ zhruba 3000 lidí.  Do současnosti, kdy prezident Trump konečně ukončil dodávky zbraní, zemřelo téměř půl milionu Syřanů. Dalších 6,3 milionů Syřanů je vnitřně vysídlených a zhruba stejný počet odešel do zahraničí. Miliony těch, kteří zůstali ve svých domovech, se propadly do naprosté bídy. Mezi cílené oběti patří křesťané a příslušníci dalších náboženských menšin. Bývalý ministr zahraničí John Kerry v roce 2016 konstatoval, že náboženské čistky namířené proti   křesťanům, Jezidům, šiitům a dalším menšinám v Iráku a Sýrii lze označit za genocidu. Jeho prohlášení se ale omezilo pouze na zvěrstva páchaná Islámským státem. Džihádisté z řad povstaleckých sil, kteří dostávali americké zbraně, nebyli z provádění náboženských čistek obviňováni.

Během svých cest do regionu jsem osobně viděl řadu znesvěcených kostelů a klášterů a slyšel svědectví křesťanů, kteří byli pronásledováni jinými povstaleckými skupinami než Islámským státem. Také jsem se setkal s umírněnými sunnitskými muslimy, kteří byli nuceni uprchnout z oblastí ovládaných džihádistickými milicemi podporovanými Washingtonem a jeho spojenci. Dopad této politiky se rozšířil daleko za hranice Sýrie. Vyzbrojení arabských džihádistů k boji proti sovětům v Afghánistánu v osmdesátých letech posílilo Usámu bin Ládina a džihádistické teroristické sítě po celém světě. Opakování této politiky v Sýrii vyvolalo podobně ničivé následky. Vzestup sunnitského terorismu ve Spojených státech a Evropě je přímo spojen s posílením a podporou džihádistů v Sýrii v posledních šesti letech.

Z nedávné minulosti víme, že ozbrojování džihádistických teroristů a jejich využití při prosazování geopolitických cílů nikdy nebylo v dlouhodobém zájmu Spojených států. Oceňuji prezidenta Trumpa a jeho tým za ukončení této podpory džihádistů a těším se na další opatření, která odradí naše islámské spojence v regionu od pokračující podpory násilného džihádu v Sýrii, Iráku a zbytku světa. Tímto krokem zahájil prezident Trump dlouhou cestu k naplnění cílů kampaně CSI:  No Arms for Terrorists (žádné zbraně teroristům).

John Eibner, Ph.D. 
ředitel CSI-USA a vedoucí blízkovýchodního projektu CSI

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.