02. února 2022

Súdán/Jižní Súdán: Svoboda po více než 20 letech

„Mého bratra únosci zastřelili, protože se postavil na odpor.“ Aluet Chan Chan, bývalá otrokyně

Aluet Chan Chan byla unesena a zotročena islámskými bojovníky ze severního Súdánu. Její pán Hamadan Musa ji jako holčičku pravidelně bil a ponižoval. Později si ji vzal za ženu Hamadanův syn. Aluet je šťastná, že byla osvobozena z otroctví.

Aluet Chan Chan

Až do svých devíti let prožívala Aluet šťastné dětství se svými rodiči a sourozenci v dnešním Jižním Súdánu. Její rodiče byli zemědělci a rybáři.

Jednoho dne v roce 2000 se však Aluetin život náhle změnil. Na vesnici zaútočili jménem súdánské vlády džihádisté ze severu. „Matka mě spěšně vzala na záda a snažila se utéct. Ale Arabové nás chytili a zajali spolu s dalšími lidmi z vesnice,“ říká.

Skutečná noční můra

Během dlouhého pochodu na sever se dívenka stala svědkem strašných věcí. Jejího staršího bratra únosci zastřelili, když se jim snažil postavit na odpor. „Navíc jsem v noci slyšela křik mnoho znásilňovaných žen a dívek, a to včetně mé matky.“ Pro Aluet bylo také těžké, že během několikadenního pochodu nedostala téměř nic k jídlu.

Když dorazily do cíle, stala se Aluet a její matka otrokyněmi Súdánce Hamadana Musy. Od té doby se její matka musela starat o Hamadanovu starou matku, uklízet dům a prát prádlo. Měla také na starost jídlo a musela sama mlít čirok. „Moje matka pracovala mnoho hodin denně. Někdy také sbírala divoké byliny, když jsme neměly co jíst.“

Zažily v Musově otroctví hrozné časy, spaly na tvrdé podlaze. Když vyčerpaná matka dala najevo svou únavu, Musa jí vynadal a zbil. Aluet na tom nebyla o nic lépe, protože i na ni často křičeli a bili ji.

Rozdělení

Když Aluet vyrostla, prodělala zmrzačení pohlavních orgánů a byla donucena konvertovat k islámu. Jednoho dne mě vzal Hamadův syn do jiné vesnice, kde jsem s ním musela žít. Od té doby jsem svou matku už nikdy neviděla,“ stěžuje si Aluet, která v té době dvakrát porodila.

V červenci 2021 došlo v Aluetině životě k nečekanému zvratu. Při nákupu na místním trhu ji oslovil arabský osvoboditel pracující pro CSI. Vzal mladou ženu do svého tábora, kde byli další osvobození otroci z její vlasti. Když Aluet vypráví o svém návratu do Jižního Súdánu, oči jí září radostí: „Osvoboditel se k nám na zpáteční cestě choval velmi dobře. Dal nám sušené ryby, olej a čirok a dal nám nové šaty.“

Nyní třicetiletá žena je šťastná, že je zpět v Jižním Súdánu a může žít nový život na svobodě.

CSI – Reto Baliarda

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.