01. května 2020

Smrtící útok na pomocníky obětí násilí

“ Křesťané čelí každodenním útokům ze strany fulbských pastevců „ Mathew Davou

Pomohli obětem fulbského násilí a poté se sami stali terčem útoku. Deset křesťanů ze střední Nigérie se vracelo z cesty za pomocí obětem útoků, když i na ně zaútočili islamisté z kmene Fulbů. Dva byli zabiti, pět vážně zraněno, třem se podařilo uprchnout. CSI pomáhá zraněným.

Philipa Yakubu a jeho dceru navštívil John Eibner. 26 letý pacient byl postřelen do obou nohou (CSI)

“ Křesťané čelí každodenním útokům ze strany fulbských pastevců „ Mathew Davou

 

Pomohli obětem fulbského násilí a poté se sami stali terčem útoku. Deset křesťanů ze střední Nigérie se vracelo z cesty za pomocí obětem útoků, když i na ně zaútočili islamisté z kmene Fulbů. Dva byli zabiti, pět vážně zraněno, třem se podařilo uprchnout. CSI pomáhá zraněným.

 

Mathew Davou je stále v hlubokém šoku. Projektovému manažerovi CSI Franco Majokovi, který ho navštívil, ukazuje ovázané paže. 37letý muž je rád, že nedopadl ještě hůř. S hlubokým povzdechem vypráví, jak 8. září 2019 navštívili s devíti přáteli sousední vesnici Fanloh,  aby pomohli přeživším útoku Fulbů. K útoku na křesťanské rodiny ve Fanloh došlo před několika dny.

Bezbranné oběti

Deset křesťanů pomáhalo obětem útoku několik hodin a kolem 19:00 hodin se vraceli. Cestou je zastavili muslimští Fulbové: „Oslepili nás baterkami, aby zjistili, kdo je v autě. Okamžitě na nás zahájili palbu. Nemohli jsme se před útočníky nijak bránit“ -vzpomíná Mathew s hrůzou.

Fulbové vypálili bezpočet střel na bezbrannou skupinu mužů a odešli. Dva mladí křesťané, Stephen Samuel a Dajugu Randong, byli zabiti na místě. Pět mužů utrpělo různě těžká zranění. Třem dalším se naštěstí podařilo uprchnout. Doběhli do nejbližší vesnice a a vyburcovali vesničany, kteří zraněné muže dopravili do nemocnice v nedalekém velkém městě Jos. Tam byli po několik měsíců léčeni na náklady CSI.

Kde je vláda ?

Mathew je nekonečně vděčný, že přežil smrtící útok. Jako otec malého dítěte má ale palčivé obavy o budoucnost křesťanů v jeho domovském regionu. „Fulbští pastevci vyplení naši zem a vyženou nás. K nájezdům dochází prakticky každý den a vláda dělá, že senic neděje“ – stěžuje si Mathew.

Nebezpečná oblast

Deset křesťanů, kteří byli přepadeni fulbskými extremisty, pochází z okresu Barkin Ladi ve středonigérijském státě Plateau. V tomto okrese došlo na konci června 2018 k ničivému útoku Fulbů, při kterém bylo zavražděno více než 230 křesťanů. Lidé z CSI byli nablízku a poskytovali pomoc stovkám přeživších.

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.