01. května 2020

Pronásledování křesťanů v celosvětovém měřítku roste

„Solidarita mezi křesťany musí sílit“ John Eibner
Ředitel CSI John Eibner se krátce ohlédl za minulým rokem. Hovoří o výzvách roku 2020 a naznačuje, jak jim chce CSI čelit.

obr.3

„Solidarita mezi křesťany musí sílit“  John Eibner

Ředitel CSI John Eibner se krátce ohlédl za minulým rokem. Hovoří o výzvách roku 2020 a naznačuje, jak jim chce CSI čelit.

CSI: Jak hodnotíte činnost CSI v roce 2019?

Dr. John Eibner: Zlepšili jsme naši akceschopnost. Ať už šlo o přírodní katastrofy jako v Nepálu a Bangladéši, nebo velikonoční teroristické útoky na Srí Lance či znovu a znovu v Nigérii. Úspěchem byla i vigilie (tiché modlitební setkání), která se v roce 2019 značně rozrostla. Je povzbuzující prohloubit silný vztah k tradici CSI. CSI byla založena před více než 40 lety jako v reakci na úspěch tichých pochodů organizovaných ve Švýcarsku na podporu pronásledovaných křesťanů v Sovětském svazu. Tuto forma veřejného protestu vigilie oživila.

Jakým výzvám bude CSI čelit v roce 2020?

Zásadní výzvou pro nás je rostoucí pronásledování. Jde o v celosvětovém měřítku mnohem rozšířenější jen, než jak tomu bylo před 30 lety, kdy jsem pro CSI začal pracovat. Kromě toho je veřejnost mnohem otrlejší. Jsme bombardováni krutostmi a zvykáme si na to. To, co by před 20 nebo 25 lety šokovalo, je nyní běžná  zpráva, na kterou se podíváme a pokračujeme v běžné činnosti..

Opravdu se pronásledování zvýšilo, nebo je nás jen více?

Opravdu pronásledování roste. Než jsem přišel do CSI, hájil jsem pronásledované křesťany za železnou oponou. Následovalo období, kdy byl světový řád stabilnější. Dnes je svět velmi nestabilní a nestabilita je ideálním místem pro teroristické skupiny. Jedním z důsledků nestability je rostoucí pronásledování.

Jak na to reaguje CSI?

Musíme rozšířit naše aktivity. V místech, kde jsou pronásledovaní lidé potřební, musíme rozšířit humanitární pomoc. Zároveň musíme zintenzivnit práci v oblasti lidských práv a vyzývat vlády, aby jednaly odpovědně. Čelíme finančním výzvám. Solidarita mezi křesťany musí nadále růst. Pronásledování není problém jen části křesťanů, týká se každého. Potřebujeme užší spolupráci a ne odstup.

Ve kterých oblastech může CSI ovlivnit přístup k lidským právům?

Mám na mysli zejména Sýrii, Nigérii nebo také Indonésii a Malajsii. Samozřejmě nemůžeme změnit svět, ale můžeme iniciovat a podpořit změnu. Můžeme spojit ty správné lidi, navazovat aliance a informovat o problémech v médiích.

CSI – Adrian Hartmann

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.