10. prosince 2021

Pokud se nezmění politika, pronásledování křesťanů poroste

Bezpečnostní situace v Nigérii se v poslední době výrazně zhoršila, upozorňuje Franklyne Ogbunwezeh. Odborník CSI na Afriku strávil ve své vlasti tři týdny a seznámil se se situací křesťanů. Jeho závěr? Bez změny politiky budou džihádisté křesťany zabíjet i nadále.

Franklyne Ogbunwezeh (vlevo) s partnerem CSI Solomonem Dalyopem Mwantirim ze středonigerijského města Jos

„Nikdy jsem si nemyslel, že se ve své zemi nebudu cítit bezpečně.“ Franklyne Ogbunwezeh, pracovník CSI pro prevenci genocidy v Africe

 

CSI: Jaké byly nejdůležitější cíle vaší cesty do Nigérie?

Franklyne Ogbunwezeh: Mým cílem byla setkání s místními obyvateli, kteří mají zájem o decentralizaci moci v Nigérii. Upřímně řečeno – podle mého názoru vláda buď nechce, nebo není schopna zastavit náboženské násilí v zemi.

Jak by taková decentralizace moci pomohla ohroženým křesťanům?

Jsme přesvědčeni, že by se tím přerušily politické konflikty a spirála násilí. Díky decentralizaci moci by mohli guvernéři jednotlivých států vydávat nezávisle rozkazy k policejním operacím. V případě útoku teroristů na křesťany by byly bezpečnostní složky na místě mnohem rychleji než za současné situace, kdy se musí čekat na příslušné prezidentské rozkazy z hlavního města Abuji. Hovořil jsem o tom s duchovními, novináři, intelektuály, ale i s lidmi z jiných společenských vrstev. O nebezpečné situaci v Nigérii jsem hovořil také s politickými představiteli, jejichž jména nemohu z bezpečnostních důvodů uvést. Kromě decentralizace moci jsme diskutovali o pronásledování křesťanů v centrální a severní části země. Tématem byla také invaze kočovných Fulbů

A jak reagovali nigerijští politici?

Přiznali problém pronásledování křesťanů. Někteří ho přičítají všeobecné nejistotě v Nigérii, která pramení ze špatné policejní práce a politické nečinnosti.

Jaký dojem jste si z cesty odnesl?

Bezpečnostní situace se od roku 2019 opět zhoršila. Je zde hluboký pocit strachu. Na severovýchodě země stále zuří džihádistické povstání Boko Haram a teroristické organizace ISWAP (Západoafrická provincie Islámského státu). Fulbští extremisté útočí na křesťanské vesnice stále rafinovaněji a drzeji. Pokud se nechá věcem volný průběh, může v Nigérii vypuknout občanská válka a genocida, jakou Afrika ještě nezažila. Pobouřila mě také chudoba a beznaděj. Malý počet Nigerijců, zejména politiků v hlavním městě Abuji, se utápí v luxusu, zatímco většina obyvatel chodí spát hladová a neví, co bude jíst další den.

Podařilo se Vám uskutečnit všechny plánované návštěvy?

Ne, schůzky se zástupci svazového státu Kaduna, kde se kromě státu Plateau odehrává většina útoků fulbských muslimů, jsme museli uspořádat v Abuji. Cesta do Kaduny by pro mě byla příliš riskantní, stejně jako návštěva severovýchodní Nigérie.

Zmiňujete svou osobní bezpečnost. Byly chvíle, kdy jste se cítil ohrožen?

Ano, bohužel. Nikdy jsem si nemyslel, že se ve své zemi nebudu cítit bezpečně. Ale na této cestě mě dostihla realita. Nejprve jsem musel zrušit mnoho schůzek, protože lidé, s nimiž jsem se chtěl setkat, mi důrazně doporučovali, abych kvůli hrozícímu únosu necestoval autem. Na letišti v Jos mě vyzvedl náš partner Solomon Dalyop Mwantiri. Během jízdy musel několikrát zastavit a znovu přidat plyn, aby setřásl auta, která nás sledovala. Stále se díval do zpětného zrcátka. V tu chvíli jsem se bál o svůj život. Od té chvíle jsem se během pobytu v Jos přestal cítit bezpečně. Stejně tak na mě zapůsobilo setkání s bývalým vládním úředníkem a významným politickým disidentem. Jeho život je v ohrožení od chvíle, kdy vystoupil proti zabíjení křesťanů fulbskými pastevci a kritizoval vládu za zjevnou spolupráci s Fulby. Již nějaký čas se skrývá, protože po něm jdou nájemní zabijáci.

Které oblasti jsou ještě pro křesťany relativně bezpečné?

Ve srovnání s oblastmi na severu a ve středu země je situace křesťanů na jihu a severozápadě země méně nebezpečná. V jižních oblastech, jako je velkoměsto Lagos, se zdá, že život běží normálně. Teroristé z Boko Haram a Fulbové chtějí ale vnutit svůj islám celé Nigérii. Nigerijští křesťané mohou být skutečně v bezpečí pouze tehdy, pokud budou tyto skupiny zastaveny.

Co by se muselo změnit, aby se pronásledování křesťanů v Nigérii zastavilo?

Stručně řečeno: Mělo by smysl, kdyby nigérijské svazové státy získaly větší autonomii, zejména v oblasti policejních operací. Mnozí Nigerijci si přejí federální systém podobný švýcarskému, v němž jsou státům svěřeny určité pravomoci. Ústřední vláda pod vedením Muhammadua Buhariho by měla konečně začít reagovat na náboženské útoky džihádistů a postavit pachatele před soud. Ale pokud to takhle půjde dál, přijde den, kdy se křesťané začnou bránit.

CSI vydala varování před genocidou už v lednu 2020. Je to opodstatněné?

Rozhodně, už jen kvůli systematickým útokům fulbských muslimů na křesťanské komunity ve střední Nigérii. Ve státě Plateau bylo od roku 2010 do současnosti napadeno více než 70 křesťanských vesnic fulbskými kočovníky. Na jihu státu Kaduna jich bylo v tomto období dokonce asi 110. Nic nenasvědčuje tomu, že by tyto vražedné útoky měly ustat.

Byl jste během své cesty v kontaktu také s muslimy?

Setkal jsem se také s několika muslimskými přáteli. Někteří z nich mají nepochybně jiný názor než nigerijští křesťané. To je legitimní. Ale i přes tyto rozdíly a pokud se příliš nebavíme o náboženství a politice, můžeme udržovat přátelské kontakty.

Která setkání vás povzbudila?

S potěšením jsem poskytl rozhovor několika nigerijským médiím. Mluvil jsem s rozhlasovou stanicí „Dream FM“ v Enugu a také s televizními stanicemi „TVC Lagos“ a „Linda Ikeji TV“. Dohromady tyto mediální domy oslovují téměř 100 milionů lidí. V rozhovorech jsem především varoval před genocidou v Nigérii. Ta by mohla nabýt extrémních rozměrů, pokud náboženské a etnické skupiny nebudou ochotny k dialogu. Dalším povzbuzením pro mě byla účast na bohoslužbě v Umana Ndiagu, vesnici poblíž jihovýchodního města Enugu. Bohoslužba v zaplněném kostele byla velmi živá. Církev je pro nigerijské křesťany posledním zdrojem naděje.

Největší dojem na mě však udělala odolnost křesťanů ve střední Nigérii. Navzdory neustálým obavám z opakovaných smrtících útoků fulbských bojovníků se drží své víry a naděje. Obdivuji jejich odvahu a modlím se, aby si svět všiml brutálních útoků Fulbů a pomohl ohroženým křesťanům.

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.