08. června 2023

Pákistán: Uvězněni na základě obvinění z rouhání

„To, že je Sunny tak silný ve víře, nám dává sílu.“ – rodiče Sunnyho

Bratranci Sunny Waqas (24) a Noman Masih (22) jsou již téměř čtyři roky ve vězení za údajné rouhání. CSI je podporuje a nedávno navštívila jejich rodiny. Nyní byl Sunny propuštěn na kauci.

Sunnyho rodiče a sourozenci

Začátkem února 2023 přijeli dva zaměstnanci CSI do Bahawalpur. V tomto městě na východě Pákistánu se chtějí setkat s rodinami bratranců Sunnyho Waqase a Nomana Masiha. Doprovází je partner projektu CSI Anjum Paul. Ten díky prostřednictvím své sítě podporuje mnoho obětí obviněných z rouhání.

Na bezpečném místě ve městě Bawahalpur se návštěvníci setkají s oběma rodinami, jejichž synové jsou od jara 2019 za mřížemi kvůli obvinění z rouhání. Sunny je obviněn z kopírování karikatur proroka Mohameda. Ty mu údajně poslal Noman prostřednictvím aplikace WhatsApp. V obou případech nebylo nic prokázáno.

Zpráva o Sunnyho zatčení za rouhání se v okolí rychle rozšířila. Muslimové rodině vyhrožovali, že ji napadnou a zapálí jim dům. Rodina ještě té noci urychleně opustila dům a ukryla se.

Dnes žije Sunnyho rodina v jiné čtvrti. CSI je podporuje nejen právně, ale také jim umožnila počátečním financováním nastartovat podnikání. Dlouhá nejistota a utrpení je ale těžce poznamenává.

Čtení Bible

V rozhovoru nám obě rodiny sdělily, že jejich synové jsou velmi silní ve víře v Krista. „Sunny přečetl Bibli už třikrát. To, že je ve své víře za mřížemi tak pevný, nám dává sílu, abychom byli ve víře pevní i my,“ sdělují Sunnyho rodiče.

Sunnymu i Nomanovi bylo nabídnuto propuštění, pokud přestoupí na islám. Oba odmítli.

Pracovníci CSI rodinám ukazují články o Nomanovi a Sunnym a ujišťují je, že se za jejich syny ve světě modlí mnoho lidí. Na tvářích rodinných příslušníků se objeví úsměv. Je to povzbuzení v pravý čas. Před rozloučením se zástupci CSI modlí za obě rodiny, jejich syny a jejich brzké propuštění.

Asi dva týdny po návštěvě rodin v Pákistánu se delegace CSI dozvídá, že Sunny bude propuštěn na kauci. Stále však není jasné, kdy bude moci opustit vězení.

CSI pokračuje v kampani za osvobození Nomana, Sunnyho a mnoha dalších obětí rouhání.

David Dätwyler – CSI

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.