17. prosince 2022

Pákistán: Školení křesťanských právníků v oblasti obvinění z rouhání

„I přes ohrožení chceme dělat svou práci profesionálně“ – hlavní řečník na semináři pro křesťanské právníky
Na co by si měli dát křesťanští právníci pozor při obhajobě obviněného podle zákona o rouhání? Tyto a další palčivé otázky byly diskutovány na semináři pořádaném partnerem CSI 3. srpna 2022 v Láhauru.

Zákon o rouhání

Pákistánský zákon o rouhání není rozsáhlý – podstatné jsou tři paragrafy, které zneužívá sunitská většina k terorizování náboženských menšin:

  • 295 (a) Kdo snižuje náboženské názory druhých, je potrestán vězením na deset let. (platí ale jen jednostranně -pozn. překl.)
  • 295 (b) Kdo záměrně zneváží, poškodí nebo zneuctí Korán, je odsouzen na doživotí.
  • 295(c) Kdo slovem nebo písemně, obrazovým znázorněním nebo jiným způsobem zneuctí svaté jméno svatého proroka (pokoj s ním), bude potrestán smrtí, doživotním vězením nebo peněžitou pokutou.

 

Desítky odsouzených křesťanů čekají v Pákistánu na trest smrti. Až 1000 lidí je z rouhání obviněno. Mnozí byli za údajné rouhání zabiti fanatickým davem muslimů. Zákon je často zneužíván k odstranění nepohodlných osob. Kritizovat zákon o rouhání je životu nebezpečné.

Guvernér státu Pandžáb Salmán Tásír byl liberálně orientovaný politik, který se zastal křesťanské ženy obviněné podle zákona o rouhání. Ženě hrozil trest smrti. V roce 2011 ho zastřelil jeho osobní strážce. Z atentátníka se stal v očích Pákistánců hrdina a ctěný bojovník za čistotu islámu. V roce 2016 byl popraven a na pohřeb „mučedníka pro islám“ přišel milion mužů.

Atentát byl v roce 2011 spáchán také na Šahbaze Bhattiho. Tento ministr pro náboženské menšiny byl zavražděn, protože bojoval proti zákonu o rouhání a vystupoval na obranu podle tohoto zákona nespravedlivě odsouzené matky pěti dětí Asie Bibi.

Seminář pořádaný CSI

Advokáti a svědci, kteří obhajují obviněné, jsou často zastrašováni a dokonce je jim vyhrožováno smrtí. Obhajoba obžalovaného z rouhání proto vyžaduje nejen odvahu, ale také správnou taktiku. Správný postup při řešení případu rouhání byl hlavním tématem semináře, který uspořádal partner CSI Anjum Paul v Láhauru 3. srpna 2022. Školení se zúčastnilo přibližně 40 křesťanských právníků z celého Pákistánu, včetně deseti žen.

Špičkoví řečníci

Seznam řečníků byl působivý – byl mezi nimi i Saif ul Malook, obhájce nakonec osvobozené křesťanky Asie Bibi, a Abdul Hameed Rana, který zastupuje bratra zavražděného křesťanského ministra Šahbaze Bhattiho. Oba mezinárodně známí právníci jsou muslimové a pracují u pákistánského Nejvyššího soudu. Vystoupili také křesťané Gabriel Francis, emeritní právník Nejvyššího trestního soudu, a Zakeria Yousaf, zástupce policejního ředitele okresu Lahore. Malůk, stejně jako Rana a Francis, mají za sebou řadu případů spojených s rouháním. Několikrát jim bylo vyhrožováno smrtí a jsou si vědomi, že se mohou kdykoli stát obětí atentátu. Proto byli na semináři přítomni bodyguardi známých právníků.

Důvod, proč se zastávají obžalovaných z rouhání navzdory hrozícímu nebezpečí, je zřejmý: „Jsme právníci a chceme dělat svou práci profesionálně, i když jsou naše životy v ohrožení. Neděláme rozdíly mezi křesťany a muslimy.“

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.