13. října 2022

Pákistán: Noman a Sunny čekají v cele smrti už tři roky

„Jednou týdně jedu čtyři hodiny navštívit syna ve vězení.“ – Rehana Waqas, matka Sunnyho
Pákistánští bratranci Noman Masih a Sunny Waqas jsou obviněni z rouhání. Už tři roky jsou vězněni v cele smrti bahawalpurské věznice. CSI se jim a jejich zoufalým rodinám snaží pomoci.

Noman Masih a Sunny Waqas

Sunny Waqas (23) je obviněn z kopírování karikatur proroka Mohameda. Kresby mu poslal jeho bratranec Noman Masih (21) prostřednictvím aplikace WhatsApp. Neznámá osoba to oznámila policii, která následně Sunnyho a Nomana zatkla. Nakonec to byli dva policisté, kteří křesťanské bratrance obvinili z rouhání. Sunny a Noman už tři roky čekají v bahawalpurském vězení na smrt. CSI se jim snaží pomoci.

Rodiny jsou utrápené a zoufalé

Když se Sunnyho otec Mustaq dozvěděl o zatčení svého syna, byl naprosto šokován. Jeho levá ruka ochrnula a dodnes není plně funkční. Matka Rehana má o Sunnyho velký strach. „Jednou týdně jezdím čtyři hodiny za synem do vězení a vozím mu jídlo. Pak jedu čtyři hodiny zpátky,“ vysvětluje smutně. Rodina je zadlužená a necítí se bezpečně. Sunnyho bratr Rahul raději odešel ze školy ze strachu, aby se nedostal do podobné situace jako jeho bratr. Stejně dopadla i jeho sestra Mehviš. Nomanova rodina na tom není o nic lépe. I ona je zoufalá, vystrašená a žádá o pomoc. Nomanův otec a Sunnyho matka jsou sourozenci.

 

Pomoc finanční i právní

Partner CSI Anjum Paul navštívil obě rodiny. CSI je finančně podporuje a podniká právní kroky proti nespravedlivému obvinění. Prezident CSI International Dr. John Eibner napsal dopis pákistánskému ministru spravedlnosti Azamovi Nazeerovi Tárárovi, ve kterém ho žádá, aby jednal v duchu spravedlnosti a náboženské tolerance a zrušil obvinění vznesená proti Sunnymu a Nomanovi. Tato pomoc přináší rodičům obou mladých mužů naději v temné chvíli. Těší je i vědomí, že se za ně ve světě modlí mnoho lidí.

CSI – Rolf Höneisen

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.