17. prosince 2022

Pákistán: Nenechám se odradit

„Chci zachránit nevinné lidi.“ – právník Rana Abdul Hameed
Muslimský právník Rana Abdul Hameed neohroženě bojuje proti zneužívání zákona o rouhání. Figuruje i v kauzách, které působí rozruch v celé zemi.

CSI: Proč jste se zúčastnil semináře s křesťanskými právníky?

Rana Abdul Hameed: Taková setkání jsou důležitá pro zvýšení povědomí o náboženských menšinách. Žalobci zneužívají zákon v zájmu údajné ochrany islámu a já chci, aby obětem zneužívání zákonů proti rouhání pomáhalo více osobností obeznámených s problematikou.

Kdo jsou hlavní oběti žalob?

Jsou to muslimové i nemuslimové. Pocházejí ze všech společenských vrstev.

Kde vidíte největší problém?

Naše ústava nepovoluje náboženskou diskriminaci. Atmosféru pákistánské společnosti ale otravují lidé, kteří se považují za strážce islámu a zneužívají zákony proti rouhání. Obtěžovány jsou zejména náboženské menšiny. Kromě toho je obviněným často vyhrožováno.

Můžete uvést případ, kterým se zabýváte?

Já například hájím křesťanku Šaguftu Kiran. Je obviněna z urážky islámu ve skupině WhatsApp. Šagufta byla zatčena 29. července 2021 a stále je ve vězení. Její rodina byla nucena změnit bydliště, aby unikla pronásledování.

Bylo vám vyhrožováno?

Vždy existují hrozby. Jsme ponižováni a ohrožováni extremisty, náboženskými stranami, vládou a lidmi, kteří rádi obtěžují náboženské menšiny. Vždy se ale snažím zachovat si zdravý rozum. Je pro mě důležité, abych svou práci dělal správně a transparentně.

Zabýváte se za cenu velkého rizika případy rouhání. Jaká je vaše motivace?

Chci zachránit nevinné lidi, kteří se stali obětí zneužívání zákonů o rouhání. Domnívám se, že by se také mělo přehodnotit a změnit zacházení se zákony o rouhání.

Zabýval jste se také případem vraždy Šahbaze Bhattího.

Šahbáz Bhattí byl prvním křesťanským poslancem, který byl v roce 2008 jmenován federálním ministrem pro záležitosti menšin ve vládě vedené Pákistánskou lidovou stranou. V roce 2011 byl zavražděn. Jeho vrazi byli zatčeni, ale nakonec osvobozeni. Zastupoval jsem jeho bratra Paula Bhattiho, žalobce v osvobozujícím rozsudku. Důrazně jsem bojoval za spravedlnost. Osvobozující rozsudek nicméně zůstal v platnosti.

Jak byl osvobozující rozsudek zdůvodněn?

Svědkům bylo vyhrožováno smrtí. Dostali strach a před soudem nemluvili otevřeně. Paul Bhatti, který uprchl do Itálie, nemůže kvůli výhrůžkám vstoupit na pákistánské území. I mně bylo vyhrožováno smrtí, ale řekl jsem, že se extremistům postavím.

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.