02. února 2022

Pákistán: Mladá křesťanka osvobozena

„U soudu jsem musela říct, že jsem konvertovala k islámu a vdala se z vlastní vůle.“ Sadaf Khan

Sadaf Khan, nyní šestnáctiletá křesťanka, byla unesena a násilně provdána za muslima Mubašíra Abbáse. Pod pohrůžkami smrtí musela u soudu vypovědět, že se za Abbáse provdala dobrovolně a že přestoupila na islám. Díky odvážnému úsilí partnera CSI Anjum Paul žije Sadaf opět se svými rodiči.

Sadaf Khan s partnerem CSI Anjum Paul (vlevo), rodiči a právníkem

Tehdy čtrnáctiletou křesťanskou dívku unesl 6. února 2019 z jejího domova v okrese Bahawalpur vzdálený soused Mubašír Abbás. Ještě téhož dne byla donucena přestoupit na islám a provdána.

Ledabylé rozhodnutí soudu

CSI zaplatila rodičům dívky právníka a ten případ předal soudu. Na jednání 5. června 2020 se Sadaf dostavila zcela zahalená. Soudce se jí ani nepodíval do tváře. Stačil mu padělaný oddací list, v němž byl uveden věk dívky 18 let. Soudce tedy lehkomyslně rozhodl ve prospěch trýznitele.

 Bod zlomu

Partner projektu CSI Anjum Paul se však nevzdal. Případ předal opatrovnickému soudu, který se blíže zabýval okolnostmi Sadafina manželství a nenechal se zastrašit Abbásovou vlivnou rodinou. Dne 30. dubna 2021 soud potvrdil, že dívka byla násilně provdána a že by měla být okamžitě vrácena rodičům. Sadaf je nepopsatelně šťastná, že je zpátky u svých rodičů.

Sadaf se dostalo psychologické péče a v polovině srpna 2021 nastoupila na půlroční kurz kosmetičky, který financovala CSI. Těší se, že se brzy vyučí a bude si vydělávat vlastní peníze.

Vyhrožování

 „V den, kdy jsem byla unesena, mě odvedli do místnosti, kde bylo mnoho lidí. Řekli mi, abych přijala islám. Nechtěla jsem, ale vyhrožovali, že zabijí mě i mé rodiče,“ vypráví Sadaf svůj otřesný příběh.

„Pod obrovským tlakem jsem přijala islám. Bylo mi 14 let, když jsem byla násilně provdána. Během dvou let věznění jsem musela prodělat pět potratů. Přestože jsem měla silné bolesti, nikdy mi nebyla poskytnuta lékařská pomoc.“

Sadaf pokračuje: „Muž, za kterého jsem byla provdaná, mi řekl, že si brzy vezme jinou skutečnou muslimku. Musela jsem celé dny dělat těžké domácí práce a vždycky se ke mně chovali jen špatně. Během těch dvou let jsem nezažila jediný den, kdy bych si nepřála být s rodiči a sourozenci. Rodinu jsem ale nikdy nesměla navštívit a byla jsem neustále sledována.

V den soudního jednání mi nasadili nikáb a vyhrožovali smrtí, pokud prozradím, že jsem konvertovala k islámu a vdala se nedobrovolně. Nesměla jsem ani pozdravit svou matku. V den svého vysvobození jsem si připadala jako pták, který byl dlouho uvězněn v kleci a nyní jen stěží věří, že může opět létat na svobodě. Jsem tak šťastná, že jsem se znovu setkala se svými rodiči.“

 

CSI – projektový manažer Pákistán

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.