06. prosince 2018

Otevřený dopis ve věci Asie Bibi a jejího advokáta

Věc: Žádost ve věci Saif Ul Malúka a Asie Bibi

pak100202ret

Křesťanská mezinárodní solidarita ČS z.s.

Husovo nám. 1236

549 01 Nové Město nad Metují

www.csi-cr.cz

csi.czechrepublic@gmail.com

tel.:737 852 903

IČO:  44940360

________________________________________________                

 

 

Ing. Andrej Babiš

předseda vlády České republiky

Úřad vlády České republiky

nábř. Edvarda Beneše 4

118 01  Praha 1

 

Jan Hamáček

1.místopředseda vlády a ministr vnitra

Ministerstvo vnitra

Nad Štolou 3

poštovní schránka 21

170 34 Praha 7

 

 

 

Věc: Žádost ve věci Saif Ul Malúka a Asie Bibi

 

Vážení!

 

Jménem československé pobočky Křesťanské mezinárodní solidarity – CSI ČS, Vás žádám, aby Česká republika nabídla azyl advokátovi pákistánské křesťanky Asie Bibi, panu Saif Ul Malúkovi.

Saif Ul Malúk zachránil svou statečnou obhajobou pákistánskou křesťanku Asii Bibi před trestem smrti za „rouhání“. V Pákistánu mu hrozí téměř jistá smrt z rukou radikálních muslimů. Nyní pobývá v Evropě a čeká, zda mu některá evropská země poskytne azyl. Výslovně k tomuto aktu vyzval i ČR (viz Reportéři ČT – 3.12.2018).

Zároveň Vás žádám o poskytnutí vstupního víza a azylu osvobozené Asii Bibi a její rodině.

 

Asia Bibi byla obviněna za údajnou urážku proroka Mohameda v roce 2010. Většina obviněných z rouhání se v Pákistánu nedočká soudního procesu, protože je lynčována fanatickým davem. Asia Bibi se soudu dočkala a v něm byla odsouzena k trestu smrti.

S nadějí uvítala CSI zprávu o osvobození Asie Bibi z cely smrti.

V pákistánských poměrech ale osvobození ještě neznamená propuštění a bezpečí. Rozhodnutí soudu vyvolalo masové demonstrace muslimů požadujících smrt pro Asii, jejího advokáta i soudce, kteří vyslovili osvobozující verdikt. Manžel Asie Bibi žádá o bezpečný azyl pro svou rodinu na Západě.

CSI v Pákistánu pronásledované křesťany dlouhodobě podporuje. Po celou dobu jejího věznění jsme o Asii Bibi, ale i dalších podobných případech, informovali ve Zpravodaji CSI. Zástupci CSI přímo v Pákistánu pomáhali a pomáhají obětem a rodinám obětí zákona o rouhání. Prostřednictvím petic, protestních lístků i tichého modlitebního setkání se naši příznivci snažili působit na pákistánské politiky i veřejnost.

O tom, že advokátovi Saif Ul Malúkovi jde o život, není pochyb. V souvislosti s kritikou zneužívání zákona o rouhání byl už zavražděn guvernér Pandžábu  Salman   Tasír a ministr pákistánské vlády Shahbaz Bhattí

Celosvětově jsou křesťané nejpronásledovanější náboženskou skupinou. Až 80% všech diskriminací kvůli víře je namířeno proti křesťanům. Jednou ze zemí, kde je postavení křesťanů  nejhorší je Islámská republika Pákistán. Většina pakistánských křesťanů žije v chudobě s podřadným zaměstnáním a jsou  muslimskou většinou považováni za občany druhé třídy. Křesťané v Pákistánu jsou napadání, bití, šikanováni, poléváni kyselinou a zabíjeni. Dochází k bombovým útokům na kostely. Pákistánské křesťanské ženy a dívky jsou zvláště ohroženy únosy a sexuálním násilím. Podle odhadů je každý rok až 700 křesťanských žen a dívek uneseno a donuceno k sňatku s muslimem. Nad všemi (nejen) křesťany se pak vznáší hrozba obvinění z „rouhání“.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem jsme přesvědčeni, že by Česká republika měla dát najevo solidaritu s pronásledovanými křesťany ve světě alespoň tímto malým gestem s velkým symbolickým významem.

 

 

V Novém Městě nad Metují 5.12.2018

 

Ing. Monika Kahancová

výkonná ředitelka CSI ČS, z.s.

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.