04. května 2020

Osvobození otroci potřebují lékařskou péči

„Mnoho osvobozených otroků trpí malárií, pneumonií a průjmy“ Daniel Deng, vedoucí kliniky CSI v buši
Otroci osvobození ze Súdánu často trpí chronickými bolestmi, mají neléčené nemoci a zranění. CSI poskytuje postiženým lékařskou péči hned po osvobození.

obr.17

„Mnoho osvobozených otroků trpí malárií, pneumonií a průjmy“ Daniel Deng, vedoucí kliniky CSI v buši

Otroci osvobození ze Súdánu často trpí chronickými bolestmi, mají neléčené nemoci a zranění. CSI poskytuje postiženým lékařskou péči hned po osvobození.

Zotročení, které často trvá i desetiletí, zanechává stopy na zdraví postižených. Nemoci a zranění nejsou často viditelná. V některých případech jsou ale následky zneužívání a zanedbávání viditelné na první pohled. Zástupce CSI Marcus Weber byl hluboce zasažen zážitky ze své poslední cesty do Jižního Súdánu: „Mezi mnoha osvobozenými otroky jsem si všiml ženy jménem Nyibol Dut Kuan. Celý její krk byl extrémně oteklý. Nedokážu si představit, jak moc musela trpět s nádorem tlustým několik centimetrů.”

Téměř se udusila

Dnes 45 letá žena byla v roce 1998 unesena arabskými milicemi z jihu na sever Súdánu a zotročena. Více než 20 let musela pracovat pro svého pána. Ale místo toho, aby byla její práce nějak oceněna, byla neustále rasově urážena, několikrát znásilněna, násilně napadána a bita. Jednoho dne ji Osman z malicherného důvodu napadl a dusil tak brutálně, že se na jejím krku vytvořil obrovský nádor.

Zpočátku  nemohla Nyibol kvůli otoku zraněného krku promluvit. Ani strašlivé boule na krku Nvibol nepřiměly násilného majitele Osmana, aby zmírnil její téměř nesnesitelné utrpení. Zdravotní specialista Daniel Deng na stav ženy říká: „To by mohlo skončit velmi špatně.“

Deng řídí kliniku CSI v buši v Jižním Súdánu od roku 2017 a se svým týmem je vždy u toho, když jsou otroci propouštěni. Jsou vyšetřeni a je jim poskytnuta lékařská péče. Deng pak může poslat vážné případy, jakým je Nyibol, do nemocnice v keňském hlavním městě Nairobi, kde jsou léčeni na náklady CSI.

Někdy je postižena až polovina navrátilců

Zranění, jaké má Nyibol, se vyskytuje mezi osvobozenými otroky spíše zřídka. Zdravotní problémy má ale mnoho z nich a trpí nejčastěji malárií, pneumonií, průjmy, nachlazením nebo vředy, které se mohou vyvinout v život ohrožující nebezpečí. „Někdy se stane, že polovina z přibližně dvou stovek osvobozených otroků má zdravotní problémy,“ dodává projektový manažer CSI Franco Majok. Koordinuje projekt osvobození otroků a za tím účelem cestuje do Jižního Súdánu nejméně čtyřikrát ročně. Při každé cestě jsou vybaveny do života na svobodě dvě skupiny 150 až 200 vykoupených otroků.

Mnoho nemocí je způsobeno zoufalými životními podmínkami v otroctví a také tím, že pánové většinou nechávají své nemocné otroky svému osudu: „Kromě léčení bylinkami jsou nemocní otroci v Súdánu zcela zanedbáváni,“ poznamenává Daniel Deng. Řada osvobozených otroků je tak oslabena, že je pro ně tajný pěší návrat do Jižního Súdánu výkonem na hranici fyzických sil.

Lékařská péče je poskytována od roku 2001

CSI vykupuje otroky v Súdánu od roku 1995. Lidé z CSI brzy pochopili, že řada osvobozených otroků potřebuje lékařskou pomoc ihned po příjezdu do Jižního Súdánu. Proto byl od roku 2001 na každé recepci osvobozených otroků přítomen lékařský odborník s potřebným vybavením. Nemocným a zraněným navrátilcům je tak poskytována okamžitá první lékařská pomoc. Do roku 2016 tuto činnost zastával  Dr. Luka Deng, který za tímto účelem zřídil kliniku CSI v buši. Po odchodu  Luka Denga do důchodu převzal tento velký úkol Daniel Deng. „Zdravotní prohlídka osvobozených otroků je velice důležitá, protože mnoho z nich, jako např. Nyibol, bylo vážně zneužíváno nebo dokonce vážně zraněno.”

Deng je schopen některým pacientům pomoci okamžitě, jiní budou léčeni později na klinice CSI v buši ve Wanyjoku (stát East Aweil). Tato zdravotní stanice se šesti pokoji byla postavena v roce 2012 a je přístupná i široké veřejnosti. „Každý den navštíví kliniku CSI v buši asi 100 lidí,“ dodává Franco Majok.

CSI –  Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.