13. října 2022

Nigérie: Utěk před Boko Haram

„Když jsme běželi o život, můj syn upadl a těžce se zranil.“ – Mary Emanuel, křesťanská uprchlice ze severovýchodní Nigérie
Život Mary Emanuel je poznamenán strachem, útěky a bolestí. Před teroristy z Boko Haram už musela matka čtyř dětí utéct podruhé. Při druhém útěku byl vážně zraněn její syn. Rodinu se drží nad vodou v táboře pro vysídlené osoby.

Mary vyrůstala ve vesnici Kuda v severovýchodním státě Adamawa. Pochází z chudých poměrů a nemohla dokončit základní školu. Po svatbě se s manželem přestěhovala do Baga.

Po několika měsících na Baga zaútočili džihádisté z teroristické milice Boko Haram. Mary s rodinou uprchla do sousední vesnice Wunlari. „Necítili jsme se tam ale dobře. Nikoho jsme neznali a nebyli jsme začleněni do vesnické komunity,“ vysvětluje. Rodina se přestěhovala do Maiduguri, hlavního města severovýchodního státu Borno. Po několika měsících dostali zprávu, že situace v Maryně rodišti, v Kudě, se uklidnila. Rozhodli se tam vrátit a začít znovu.

Po čtyři roky panoval v Kudě relativní klid a bezpečí. Náhle se však objevili bandité z Boko Haram a na křesťanskou vesnici zaútočili. 20 obyvatel zavraždili.

Mary a její rodina museli znovu uprchnout a opět se uchýlili do Maiduguri. „Když jsme běželi o život, jeden z mých synů nešťastně upadl na zem. Do břicha se mu zabodl ostrý kus dřeva,“ vypráví smutně. Od té doby trpí bolestmi a má vážné problémy s močením. „Můj syn by měl být operován, ale na to nemáme peníze.“

Sama s dětmi

Třicetiletá Mary žije sama se svými dětmi v katolickém uprchlickém táboře v Maiduguri. Je vděčná za potraviny od CSI. V loňském roce se jí dařilo obdělávat malý zeleninový pozemek. Chce se starat o živobytí pro svou rodinu. CSI ji podpoří.

Mary má těžký život. Manžel ji opustil a odešel za prací do metropole Lagos na jihu země. „Už se mi neozval,“ říká s lítostí. Největší starost má ale o zdravotní stav syna, který se zranil. „Doufám, že se mu brzy budou věnovat lékaři.“ CSI má financování operace Maryina syna v plánu.

Atentát v jižní Nigérii

Ve městě Owo na jihozápadě země bylo o svatodušní neděli při útoku na katolickou bohoslužbu zabito více než 40 věřících. Více než 60 osob utrpělo zranění, některá vážná. Ve spolupráci s nigerijským biskupem Judem Arogundadem poskytuje CSI nouzovou pomoc pozůstalým a rodinám obětí. Zaměřujeme se především na lékařskou péči.

CSI – Reto Baliarda

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.