18. března 2023

Nigérie: Přežila skutečné zlo

„Teroristé z Boko Haram mi zabili dvě milované děti.“ – Nnaji Patience, křesťanka ze severovýchodní Nigérie
Nnaji Patience nejprve přišla o manžela. Poté byly při útoku Boko Haram na severovýchodě země zavražděny dvě z jejích čtyř dětí. Jí samotné se jen tak tak podařilo uprchnout se zbylými dvěma dětmi. Dnes žije Nnaji v jižní Nigérii a s pomocí CSI začíná nový život.

Nnaji Patience (45) vedla se svou rodinou poklidný život ve městě Maiduguri na severovýchodě země. S manželem provozovala dva obchody a podnikání je těšilo. „Zatímco já jsem zákazníkům nabízela k prodeji batáty, fazole, rýži a pepř, můj manžel prodával maso,“  vzpomíná.

Rodinné štěstí se ale začalo hroutit. Nejprve onemocněl a zemřel Nnajin manžel. Následoval den hrůzy, kdy islámské teroristické milice Boko Haram zaútočily na Maiduguri. „Teroristé stříleli po všem, co se hýbalo. Zabili dvě z mých milovaných dětí. Pak zapálili naše obchody,“  naříká Nnaji. V osudný den však Nnaji neměla na truchlení čas. Musela sebe a zbylé dvě děti dostat do bezpečí: „Utekli jsme do nedalekého křoví, kde jsme se ukryli.“

Po několika děsivých hodinách byly zachráněni: řidič nákladního auta je naložil a odvezl více než tisíc kilometrů jižním směrem do města Enugu. Tam se Nnaji se dvěma přeživšími dětmi usadila.

 

Nový start v Enugu

V Enugu se 45letá křesťanka cítí bezpečně. Je ráda, že děti mohou chodit do školy. Horší je to s finančními prostředky. Na zakoupení jídla peníze jakž takž dostačují. Na nájem za malý jednopokojový byt už ale nezbývá. Pronajímatel už Nnaji pohrozil, že ji i její děti vystěhuje.

Nnaji se značně ulevilo, když se dozvěděla o pomoci z CSI. Kromě potravin obdržela také finanční podporu, kterou použila na zřízení malého obchůdku, což jí, jak doufá, zbaví starostí s náklady na nájem: „Vaše pomoc pro mě znamená velice mnoho. Mnohokrát děkuji.“

CSI – Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.