13. října 2022

Nepál: Vyloučení kvůli víře a postižení

„Jsem nesmírně vděčná, že se mohu stýkat s ostatními křesťany.“ – Nanda z Nepálu, která žije s těžkým zdravotním postižením.
Nanda následkem hadího uštknutí přišla o ruku a manžel se jí kvůli tomu zřekl. Po oznámení své konverze ke křesťanské víře rodině čelila pokusu o vraždu. Přes všechny těžké životní zkoušky Nanda vděčně následuje Krista.

Nanda

Dětství Nandy, které je nyní 54 let, skončilo velice záhy. Vdala se, když jí bylo pouhých 14 let. O rok později se jí narodilo první dítě. Událost, která se stala před 14 lety, převrátila Nandin život úplně naruby. Jednoho dne šla jako obvykle do džungle sbírat listy na jídlo a  uštkl ji jedovatý had. Nanda s rodinou žila v obyčejných chudých  podmínkách v odlehlé vesnici Gitama. Kvůli dlouhé cestě do nejbližší nemocnice nebyla její ruka včas ošetřena a musela jí být amputována. Očekávali bychom, že se o ni bude více starat manžel. Ten ji ale vyhodil z domu. Partner CSI Stephen Adhikari (jméno bylo změněno) k tomu říká: „V hinduistické kultuře se často stává, že žena, která již nemůže řádně pracovat kvůli fyzickému omezení, je považována za nepotřebnou a rodina se jí zřekne.“

Žebračka přijatá křesťankou

Od té doby, co byla vyhozena z manželovy rodiny, se Nanda musela živit žebráním. Asi před sedmi lety přišla do Musikot Khalanga (okres Rukum). „Doufala jsem, že v této větší vesnici dostanu více almužen,“ vysvětluje Nanda vedoucímu projektu CSI ze Švýcarska.

Jednoho dne si místní křesťanka všimla, že se Nanda potuluje po městečku a je zcela zanedbaná. Křesťanka byla pohnuta soucitem. Vzala žebračku k sobě domů a láskyplně se o ni starala. „Ze srdce jsem jí děkovala a zároveň jsem se styděla. Byla jsem totiž tak špinavá, že mi ani nebyla vidět kůže,“ vzpomíná čtyřiapadesátiletá žena.

Nepřátelství ze strany rodiny

Nanda byla natolik oslovena láskou a vstřícností, že přijala křesťanskou víru. „Byla jsem ohromená, že se o mě někdo zajímá.“ Plná radosti z nového života se Nanda po několika týdnech vrátila do své rodné vesnice a vyprávěla rodině o své zkušenosti s Bohem. Ale oni na ni jen křičeli, že je blázen a obviňovali ji, že jako křesťanka jí maso krav a dobytka. „Rodina mě bila.“ To nejhorší mělo teprve přijít: V záchvatu vzteku se ji pokusil zabít její vlastní šestnáctiletý syn.

Opakovaně vyobcovaná  Nanda se o několik měsíců později pokusila v doprovodu pastora podruhé usmířit se svou rodinou. Manžel i její čtyři děti ji však odmítli se slovy,  že už s ní nechtějí mít nic společného.

Život v komunitě

Navzdory všem těžkým ranám osudu, které Nandu postihly, zůstává čtyřiapadesátiletá žena věrná své křesťanské víře. Je ráda, že může žít v malé místnosti v areálu církevní obce v Musikot Khalanga. „Jsem také vděčná, že zde žiji ve společenství s ostatními křesťany.“ Díky podpoře CSI může církev o Nandu pečovat i v budoucnu.

Reto Baliarda – CSI

 

Nanda
Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.