26. srpna 2022

Jižní Súdán: Žena otrokáře pomohla Aluel uprchnout

„To, že mě jako malou vytrhli z rodiny, bylo hrozné.“ – Aluel Wal Anei – osvobozená otrokyně.
Muslimský otrokář Mohamed Ali vytrhl plačící matce malou křičící Aluel. V otroctví musela snášet ta nejhorší ponížení. Zásluhou jedné z Mohamedových manželek se jí nedávno podařilo uprchnout.

Aluel Wal Anei, které je nyní 25 let, se narodila v táboře pro vysídlené osoby v súdánském městě Adila. Její rodiče byli vyhnáni z tehdejšího jihu Súdánu a našli útočiště v uprchlickém táboře v Adile. Matka pomáhala v domácnostech súdánských rodin a otec pracoval na okolních farmách.

Únos

Aluel byl ještě malá, když jednoho dne do tábora vstoupili muslimští otrokáři. Mnoho dětí rodičům násilím odebrali. Také Aluel byla obětí únosu. „Před očima mé matky mě odvedl muž jménem Mohamed Ali. Řekl mi, že budu pracovat u něj doma. Být odvlečena od rodiny jako malé dítě bylo tak strašné. Jediné, co jsem dokázala, bylo plakat. Ale nikdo mi nemohl pomoci!“  vzpomíná  Aluel. „Stačilo, aby ozbrojený Mohamed během únosu jedinkrát vystřelil a dal tak najevo, že zabije každého, kdo se mě pokusí osvobodit.“

Opovrhovaná a zneužívaná

V Mohamedově rozvětvené rodině se třemi manželkami a 12 dětmi musela Aluel uklízet dům, mýt nádobí a nosit vodu. Pracovala několik hodin denně a musela snášet postavení opovrhované  otrokyně – „špinavé černošky“.

„Ve srovnání se Súdánci jsem velmi černá,“ říká.

Mladá žena byla týrána i fyzicky – musela podstoupit bolestivé zmrzačení pohlavních orgánů. Mohamedovi synové ji znásilňovali. „Mohli si se mnou dělat, co chtěli,“ říká Aluel, která proplakala mnoho nocí. „Tehdy jsem prosila Boha, aby mi pomohl.“

Bůh její modlitby vyslyšel a pomoc přišla z nečekané strany: jedna z Mohamedových manželek jí řekla, že v oblasti je súdánský obchodník, který by ji do rodného Jižního Súdánu, odvedl. V noci, když všichni spali, ji  pomohla s útěkem. „Zpočátku jsem váhala, ale ona mě nabádala k útěku,“ vzpomíná Aluel na zlomový okamžik svého života.  23. ledna 2022 využila příležitost a uprchla k osvoboditeli. Vzal ji do tábora k ostatním osvobozeným otrokům. Druhý den se všichni vydali na cestu a po několika dnech bezpečně dorazili do jihosúdánského státu Severní Bahr-el-Ghazal, kde je přivítala CSI.

 

„Osvobodíme všechny otroky v Súdánu“

Osvoboditel otroků Hassan (jméno bylo změněno) pochází ze západosúdánské oblasti Dárfúr. Obchodník a vyhledavač otroků je členem Výboru osvoboditelů. Ten založili uprostřed občanské války v 90. letech 20. století arabští kmenoví starší z Meiramu (Súdán) a skupina náčelníků kmene Dinků z Warawaru (dnešní Jižní Súdán). „Cílem výboru je osvobodit všechny otroky ze zajetí v Súdánu,“ říká Hassan.

V súdánské oblasti, kde doposud žije mnoho otroků, jsou podle Hassana farmy s až 10 000 kusy dobytka. Zemědělské rodiny mají pro tyto obrovské farmy příliš málo pracovníků. Proto rádi zneužívají levnou pracovní sílu z jihu, která často pracuje jen za stravu a nocleh.

Súdánská vláda nechává vlastníkům půdy volnou ruku. Policisté, kteří by na situaci dohlíželi, se na těchto dobytčích farmách nevyskytují. Prostor pro diskriminační zacházení se súdánskými pracovníky a jihosúdánskými otroky je otevřený. „Pokud místní dělník nedostane mzdu, otrokář ví, že se ho příbuzní zastanou. Jihosúdánce může využívat beztrestně – nikdo se jich nezastane,“ upozorňuje Hassan.

„Většina otrokářů nejsou zbožní muslimové. Modlí se – to ano, ale obsah Koránu je jim z velké části neznámý a o lidských právech nikdy neslyšeli,“ uzavírá Hassan.

CSI –  Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.