13. října 2022

Indie: Vláda chce zničit náboženskou rozmanitost

„Situace křesťanů je stále nejistější.“ – Parul Singh, partner projektu CSI v Indii
Křesťané v Indii jsou stále častěji pronásledováni státem. Partner CSI Parul Singh říká, že dochází k častějšímu zavírání kostelů. Křesťanství je ohroženo také ve státě Tamilnádu, domově pastora Williama. Naději přináší nově založené pastorační fórum.

Pastor Selvaraj s rodinou

CSI: Překvapují vás nábožensky motivované útoky, jako byl ten na pastora Williama?

Parul Singh (jméno bylo změněno): Ne, nenávist vůči křesťanům dokonce podněcuje indická vládnoucí strana. Oznámila, že chce v Indii potlačit křesťanství a další menšinová náboženství. Dalším znepokojivým zdrojem nebezpečí jsou četná nenávistná videa nezaměstnané hinduistické mládeže, která kolují na sociálních sítích. Brahmáni (hinduističtí duchovní) mají rovněž na vymýcení křesťanství zájem.

Je rostoucí radikalismus cítit i v Tamilnádu?

Ano, tam zejména. I v křesťanských vesnicích často vidíte hinduistickou šafránovou vlajku. Pokud ji odstraníte, hrozí vám nebezpečí.

V případě pastora Williama jste se zatím marně snažili podat stížnost na policii.

Ano, bohužel odpovědní policisté se ze své nečinnosti nemusí zodpovídat, nemají se čeho bát. Křesťané jsou totiž zároveň stále více pronásledováni státem. Zejména kovidová krize nahrála protikřesťanským silám, které se snaží udržet kostely zavřené déle než hinduistické chrámy. K tomu je třeba připočíst skutečnost, že křesťané byli často vyloučeni z kovidové pomoci. Nemálo lidí se kvůli tomuto strádání vzdalo své víry. Zároveň prudce vzrostly ceny pronajímaných pozemků, takže mnoho sborů a kostelů muselo ukončit svou činnost.

Jak jste na tento vývoj reagoval?

Kdykoli je to možné, podnikáme v zájmu farností právní kroky. S pomocí CSI jsme mnoha trpícím pastorům nabídli rekvalifikační kurzy – například kurz opravy mobilních telefonů. Ženy se mimo jiné učily vyrábět na prodej mýdlo.

Před lety jste založil pastorační fórum v Tamilnádu. Jak probíhá spolupráce?

Velmi dobře. Právní fórum pro církve v Tamilnádu aktivně pracuje na vytváření sítě pastorů malých venkovských sborů. Do fóra patří 55 pastorů. Z přibližně 5000 místních církevních sborů v Tamilnádu se k síti připojuje stále více lidí. Jsme vděční CSI. Bez její pomoci by toto fórum neexistovalo a pastoři by byli odkázáni sami na sebe.Největší výzvou fóra je v současné době tlak na  místní orgány. Účastníme se různých soudních sporů, aby se kostely nemusely zavírat.

Rozhovor: Reto Baliarda

 

Práce pro křesťany v Indii, zejména v Tamilnádu

Snažíme se ze všech sil zachovat křesťanské dědictví, zejména v Tamilnádu. Indické křesťanství má kořeny právě v Tamilnádu, protože sem přišel apoštol Tomáš. Křesťanství v Tamilnádu po staletí vzkvétalo, o čemž svědčí mnoho kostelů v Čennaí.

Napadený pastor přemístěn

V listopadu 2018 navštívili dva pracovníci CSI-Švýcarsko rodinu pastora Selvaraje v Tamilnádu. Žije ve vesnici asi 80 kilometrů jižně od velkoměsta Čennaí, kterou několik měsíců před návštěvou napadli hinduističtí extremisté. Důvodem bylo, že odmítla finančně podpořit hinduistický festival. Rodina se přestěhovala do rodné vesnice a nadále žije ve strachu z nových útoků. Pastor Selvaraj z bezpečnostních důvodů přestěhoval modlitebnu  na nové místo na okraji vesnice. Statečná rodina nadále prosí o modlitby.

csi

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.