18. března 2023

Indie: Prodány jako zboží, zachráněny jako lidé

„Jsme moc vděčné, že nás někdo zachránil a že o nás vůbec někdo má starost.“ – Devakani
V Indii je prodej lidí do pracovního otroctví nebo prostituce společenským problémem. Partneři CSI proti němu bojují. Organizují osvětové kampaně a iniciují záchranné akce. Vedoucí redaktor CSI Rolf Höneisen referuje přímo z místa.

Džhárkhand je jedním z nejchudších regionů v Indii. Sčítání lidu z roku 2011 ukázalo, že více než 67 % z 33 milionů obyvatel tohoto svazového státu neumí číst ani psát. Je málo pravděpodobné, že by tomu dnes bylo jinak.

V Džhárkhandu jsou okresy se značným zastoupením křesťanů, například Simdega, Gumla nebo Khunti. Jsou zde také oblasti se silným zastoupením muslimů a roztroušeně zde žije významná menšina lidí, kteří nevyznávají hinduismus, ale vyznávají přírodní náboženství. To, co je všechny spojuje, je chudoba.

 

Většinu tvoří křesťané

Nedostatek perspektiv probouzí monstrum obchodování s lidmi. Každý týden je v Džhárkhandu průměrně uneseno, zotročeno a zneužito pět lidí – většinou nezletilých dívek nebo chlapců. Šokující je, že většina obětí jsou křesťané. To mi potvrdila partnerka projektu CSI , právnička Parul Singh (jméno bylo změněno), se kterou jsem cestoval po Džhárkhandu.

Indické zákony zakazují obchodování s lidmi a pachatelům hrozí roky vězení až doživotí. Vládní statistiky orgánů činných v trestním řízení neuvádějí, kolik pachatelů je  za obchodování s lidmi potrestáno, ani kolik je ročně zatčených prostitutek.

 

Začarovaný kruh

Vláda provozuje internetový portál věnovaný boji proti obchodování s lidmi. Ministerstvo práce pravidelně zveřejňuje inzeráty namířené proti dětské práci v celostátních novinách. To však na věci nic nemění. Podle odhadů je v Indii mnoho milionů mladých lidí vykořisťováno a zneužíváno formou sexuálního nebo pracovního otroctví.

Je to začarovaný kruh: Obchodem s lidmi se často zabývají ženy. Jde o bývalé oběti, které byly samy nuceny k dětské prostituci. V dospělosti využívají svých konexí k dalšímu náboru dívek v domovských vesnicích.

 

Setkání se zachráněnými lidmi

Jsme na cestě do obzvláště odlehlé oblasti státu Džhárkhand. Zdravotní systém zde funguje špatně. Tuberkulóza je stále rozšířená. Pitná voda v některých oblastech nesplňuje normy kvality WHO a děti si hrají na hromadách odpadků. Navštěvujeme světlou budovu katolické internátní školy.

Na konci dlouhé chodby se otevírají dveře do potemnělé místnosti. Seznamujeme se s Devakani Kumar (17) a Bachni Kumar (18). Obě jsou oběťmi obchodníků s lidmi a teprve nedávno je osvobodili odborníci z partnerské organizace CSI. Devakani, která si zakrývá obličej žlutou látkou, pochází z těch nejprostších poměrů.

Vypráví, jak se to stalo: „Jednoho dne nás před školou oslovil známá z vesnice. Líčila nám v barvách, že by nám mohla v Dillí zajistit lepší vzdělání a později i práci.“ Zaslepeny lákavou vyhlídkou ženě uvěřily a aniž by informovaly rodiče nebo kohokoliv jiného, odjely do města.

Od té chvíle už ale žádné přátelské slovo nepadlo. Než je zavřela do pokoje, odebrala dívkám doklady, mobilní telefony a další osobní věci. Past sklapla. Tři dívky byly podvedeny a prodány jako zboží.

 

Práce v domácnosti a prostituce

Devakani a Bachni jsou odvedeny každá do jiné domácnosti, kde musí pracovat v hrozných podmínkách – prakticky nepřetržitě a bez nároku na mzdu. Začnou se bránit a odmítají pracovat. Ale vzpoura není řešením. Obchodníci s lidmi reagují. To, co následuje, je ještě mnohem horší. Jsou nuceny k prostituci a musí se podvolit mužům. „Bili nás a sexuálně zneužívali. Každý den po dobu tří týdnů,“ říká Devakani bez silných emocí. „Nemohly jsme se bránit. Bylo to peklo,“ říká sedmnáctiletá dívka. Nedokáže vysvětlit, proč jí jeden z dozorců nakonec dovolil zavolat matce.

 

Matka volá partnerům CSI

Najednou se vše odehrálo velmi rychle. Matka kontaktovala partnery CSI. Telefonní číslo si poznamenala v rámci osvětové kampaně, které pořádají ve školách a církvích partneři CSI. Mladí lidé a jejich rodiče jsou informováni o zákeřných metodách obchodníků s lidmi a je jim poskytnuto telefonní číslo tísňového volání, které je v provozu 24 hodin denně. Tým CSI se obrátil na policii. „Společnými silami se nám podařilo zachránit dvě dívky, díky Bohu!“ dodává.

Partnerka CSI Parul Singh nemluví jen o osvobozených, ale o zachráněných a přeživších.

 

Nekonečně vděčná

Pro Devakani byla záchranná operace děsivá a chaotická: cizí lidé, mnoho policistů, vtahování do auta. „Teprve když jsem se vrátila domů, pochopila jsem, že se mi stalo něco nemyslitelného: Jsem volná!“ pod žlutým šátkem nebylo vidět, jestli se usmívá.

Skutečnost, že se o Devakani a Bachni někdo zajímal a osvobodil je, dívkami velice pohnula: „Jsme tak vděčné, že nás někdo zachránil a že se o nás vůbec někdo staral.“ Obě dívky se vrátí do školy. Ve vesnici nikdo neví, co se stalo.

Jak traumatizující jsou následky, lze vytušit z toho, že dodnes nevycházejí z domu bez doprovodu a zakrývají si tváře. Jejich cesta zpět do normálního života bude ještě dlouhá.

Dlouhá cesta zpět

CSI osvobozené dívky doprovází. V současné době žije v našem azylovém domě 24 obětí obchodování s lidmi. Žijí společně, mají školní výuku, je o ně postaráno. Návštěva v útulku CSI je velice povzbudivá. Nejen proto, že odlehlý dům působí přátelským dojmem, ale především kvůli dívkám, které zde rozkvétají a nacházejí životní perspektivu.

Osvětové kampaně, číslo tísňového volání, právní pomoc, azylový dům, to vše, co místní partneři, zejména Parul Singh, vybudovali a realizují, má velký význam.  To vše mohlo vzniknout také díky finančním darům od přátel CSI.

V roce 2021 místní pracovníci CSI osvobodili z rukou pachatelů více než 100 obětí obchodování s lidmi.

CSI – Rolf Höneisen

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.