18. března 2023

Indie: Křesťané strachy prchají do džungle

„Zatím nebyl žádný z útočníků zatčen.“ – Pastor Birendra Baliarsingh
Kandhamalské trauma křesťanů hrozí opětovným vzplanutím. Pět rodin z vesnice Ladamila muselo uprchnout do džungle před ozbrojenými hinduistickými extremisty. Nemohou se vrátit zpět. CSI poskytuje vysídleným lidem právní pomoc.

Pět postižených rodin pochází z oblasti Kandhamal ve státě Urísa. Před pěti lety rodiny, které  patří k nejnižší kastě nedotýkaných, přijaly křesťanskou víru.

 

Zaslouží smrt

Konverze pobouřila mnoho hinduistů z vesnice, a proto informovali členy dobrovolnických hinduistických nacionalistických milicí RSS a Bajrangdal. Ti dlouho neváhali. Jednoho večera vtrhli do domů křesťanů se zbraněmi a meči, aby je zavraždili.

Jeden z ohrožených křesťanů si včas všiml, že se blíží násilná sebranka, a zalarmoval ostatní rodiny. V obavě o život opustili všechen svůj majetek a utekli do džungle. Rozzuření hinduisté dorazili do Ladamily, ale nikoho z křesťanů nenašli. Vypálili alespoň domy a zničili jejich majetek.

Pronásledovaní křesťané uprchli do vesnice Kurtamgarha, kde našli útočiště v domě pastora Birendry Baliarsingha. S pastorem se seznámili na setkání s indickou partnerskou organizací CSI. V současné době je pět rodin provizorně ubytováno v pastorově domě.

 

Pomoc

S podporou partnera CSI Parula Singha (jméno změněno) pomohl pastor Baliarsingh uprchlíkům podat na hinduistické extremistické útočníky stížnost. „Případ je na okresním magistrátu v Phulbani – správním středisku oblasti Kandhamal. Žádný z útočníků však zatím nebyl zatčen,“ uvedl Baliarsingh.

Křesťanské rodiny se v Kurtamgarze cítí poměrně bezpečně. Protože však v místě samotném  není žádná škola, musí jejich 17 dětí chodit do školy několik kilometrů pěšky. Mají neustálý strach, že budou napadeny nebo uneseny. Kromě toho naléhavě potřebují oblečení a školní pomůcky. Rodiny žijí v nejistotě. Protože se nemohou vrátit zpět, začínají v Kurtamgarze nový život stavbou jednoduchých obydlí.

 

Nejhorší útoky

V roce 2008 došlo v indickém Kandhamálu k nejhorším nábožensky motivovaným útokům na křesťany za poslední desetiletí. Přibližně 100 křesťanů bylo krutě zavražděno. Více než 50 000 lidí muselo uprchnout. Důvodem byla vražda vysokého hinduistického duchovního, ze které bylo falešně obviněno sedm křesťanů. Díky dlouhodobému úsilí partnerů CSI bylo těchto sedm křesťanů po deseti letech zproštěno obvinění.

 

Zeptali jsme se partnera CSI Parula Singha:

CSI: Kdy jste naposledy navštívili Kandhamal?

Parul Singh:  V dubnu 2022.

Jaká je tam obecně situace křesťanů ve srovnání s jinými indickými svazovými státy?

Stále děsivější. V poslední době došlo k dalším útokům na křesťany, ale naštěstí nebyl nikdo vážně zraněn.

CSI podporuje tři křesťanské školy v Kandhamalu. Jak se jim daří?

Velmi dobře. V každé třídě jsou hinduističtí studenti, kteří chrání křesťanské studenty před útoky hinduistických extremistů. V některých případech se i oni a jejich rodiny stali křesťany. Tyto rodiny jsou velmi spokojené. Školy jsou mezi rodinami v oblasti velmi oblíbené. Kvůli nedostatku místa bohužel nemůžeme přijmout všechny děti. Je to jediná škola v regionu, kde se vyučuje angličtina. Výuka je velmi levná, protože velkou část vynaložených nákladů hradí CSI.

Došlo k nějakým útokům, setkaly se školy a jejich učitelé s vyhrožováním?

Ne, díky přítomnosti hinduistických studentů k tomu zatím nedošlo.

 

CSI – Reto Baliarda

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.