18. března 2023

Indie: Křesťané protestují proti nejhoršímu pronásledování v historii

Přibližně 22 000 křesťanů se shromáždilo 19. února 2023 v hlavním městě Dillí. Pokojným protestem upozornili na prudký nárůst nenávisti a násilí. Zastoupeny byly téměř všechny denominace: od katolické a protestantské církve až po evangelikální a nezávislé církve. Pronásledování křesťanů v Indii nebylo nikdy tak kruté jako v letech 2021 a 2022.

Indičtí křesťané jsou známí svým mírumilovným postojem. Od získání nezávislosti Indie před více než sedmi desetiletími svolali protestní shromáždění pouze několikrát, vždy v reakci na násilné trestné činy proti křesťanům: V devadesátých letech minulého století tak reagovali na znásilnění řeholnic, v roce 1999 protestovali kvůli upálení australského misionáře Grahama Stuarta Stainese a jeho synů Philipa a Timothyho a v roce 2008 proti masovému násilí ve východním okrese Kandhamal.

 

Rok 2022 – nejhorší násilí

Náboženské násilí dokumentuje Sjednocené křesťanské fórum (UCF) se sídlem v Dillí. Za rok 2022 UCF hlásí 598 případů násilí vůči křesťanům v 21 státech. V roce 2021 bylo zaznamenáno 486 případů. Rok 2022 byl rokem nejhoršího pronásledování křesťanů od vyhlášení nezávislosti Indie. Zvláště znepokojivý byl trend v šesti státech  – Uttarpradéš a Uttarákhand na severu, Čhattísgarh a Madhjapradéš ve střední Indii, Džhárkhand na východě a Karnátaka na jihu.

Dopis vládě

Křesťanská komunita zaslala memorandum indické prezidentce Draupadi Murmu, premiérovi Narendra Modimu, ministerským předsedům všech indických států a dalším představitelům. V memorandu vyjádřili znepokojení nad neschopností státní správy stíhat a potrestat pachatele. „Dokonce i vysoce postavení politici a členové různých nestátních subjektů volají po krvi křesťanů a vyhrožují, že „své“ státy vyčistí od křesťanských mužů, žen a dětí,“ píše se také v memorandu.

Co není hinduistické, by mělo zmizet

Hindutva – hinduistická nacionalistická politická ideologie – tvrdí, že křesťané a další náboženské menšiny nemohou být pravými Indy, protože jejich náboženství vzniklo mimo Indii. Podle této ideologie musí být celá Indie očištěna od křesťanů.

„Křesťanství má v Indii tisíciletou tradici. Křesťané žijí v míru s ostatními náboženstvími již od prvního století, kdy do Indie přišel apoštol Tomáš a byl na indické půdě umučen,“ řekl Dr. Michael Williams, předseda UCF. „Narativ šířený hinduistickými radikály, podle něhož je křesťanství cizí kulturou, je pro křesťanskou komunitu nesmírně zraňující a odcizující. Musí být vyvrácen a jeho šiřitelé pohnáni k odpovědnosti na právních i veřejných fórech.“

 

Stát nechává radikálům volnou ruku

UCF poznamenala, že téměř všechny incidenty nahlášené v roce 2022 vykazují podobný vzorec výhrůžek, nátlaku a agrese ze strany náboženských extremistů. Zdá se, že se ze strany státu těší imunitě, neboť incidenty často doprovází i policie a místní média. Dalším trendem podle UCF je násilné vnikání gangů na náboženská modlitební shromáždění s obviněním z násilného obracení lidí na svou víru. Pachatelé berou zákon do svých rukou a bijí muže, ženy a dokonce i děti holemi a tyčemi, aniž by byli potrestáni. Příležitostně u sebe mají také střelné zbraně, uvádí se dále ve zprávě. „Jen těžko lze pochopit, proč policie mlčí a následně zatýká křesťanské oběti na základě obvinění z nezákonných náboženských konverzí.“

 

Obvinění z údajných násilných konverzí

Podle UCF bylo v roce 2022 proti křesťanům vzneseno nejméně 111 obvinění z údajných nucených konverzí, většinou ze strany náboženských extremistických organizací.  V prosinci 2022 ozbrojené gangy obléhaly křesťanské domy ve vesnicích v Čhattísgarhu a obviňovaly křesťany z hromadných konverzí. Vesničané museli utíkat o život a mnozí se nemohli vrátit domů.

Násilí na křesťanech neustále roste

Od roku 2014, kdy v parlamentních volbách zvítězila hinduistická nacionalistická strana Bharatiya Janata Party, se počet hlášených případů násilí vůči křesťanům v Indii neustále zvyšuje. V roce 2014 bylo nahlášeno nejméně 127 incidentů, v roce 2015 142, v roce 2016 226, v roce 2017 248, v roce 2018 292 a v roce 2019 328. V roce 2020 počet incidentů mírně poklesl na 279, ale v následujících letech dosáhl vrcholu. „Navzdory opakovaným výzvám úřadů násilí a nenávist vůči křesťanům nadále dramaticky roste,“ uvedl křesťanský aktivista Dr. John Dayal. Křesťanská komunita vyzvala indického prezidenta, aby zajistil dodržování zásad právního státu a ujistil náboženské menšiny, že jejich ústavní práva nejsou ohrožena. Křesťané tvoří pouze 2,3 % indické populace, zatímco hinduistů v Indii žije zhruba 80 %.

Anugrah Kumar

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.