11. prosince 2019

CSI pomáhá křesťance s nemocným srdcem

„Byla jsem zoufalá a bez naděje.“ Marie, íránská křesťanka
Íránskou křesťanku Marii osud silně poznamenal. Zemřel jí manžel i zeť. Po druhé operaci srdce se dostala do těžkých finančních potíží i vinou sankcí. CSI jí pomáhá.

obr.22

Když Marie* před 38 lety nečekaně zemřel manžel, nad jejím životem se zatáhla temná mračna.  „Byla jsem zoufalá bez nejmenší naděje“, ohlíží se zpět Marie. Na jeho pohřbu přijala křesťanskou víru.

Jako samoživitelka a výdělečně činná matka se Marie postavila novým výzvám. S hlubokou důvěrou v Boha nasadila všechny své síly pro dobro dětí. Později se láskyplně starala i o svou tchýni a její vnoučata. Kromě toho se také angažovala jako dobrovolník v asyrské letniční církvi Victora Bet Tamraze (CSI už několikrát informovala o něm i jeho rodině).

S postupujícím věkem se Mary musela potýkat s bolestí zad a srdečními problémy. Musela dát výpověď v práci a byla odkázána jen na pomoc své dcery Sáry*, což bylo těžké. „Moje dcera sama ztratila svého muže a musela tak sama nést zodpovědnost za své dva syny.“

Zavřené kostely – ztráta práce

Situace se ještě zhoršila, když i Sára přišla o práci. Dlouhá léta pracovala v administrativě asyrské letniční církve Victora Bet Tamraze. V roce 2009 byla ale církev zrušena a Sára se znovu ocitla bez práce. „Najít jako osamělá mladá žena práci, to je velká výzva“, vysvětluje Marie.

V této těžké době Marie a Sára cítily Boží podporu a to i přesto, že se obě po Mariině první operaci srdce dostaly do finančních potíží. Tehdy musely na operační zákrok a na léky vyčerpat své finanční úspory.

V létě 2019 podstoupila Marie druhou operaci srdce. „Tentokrát nám naše vlastní prostředky nestačily. Musely jsem si peníze vypůjčit.“ Ženy, které se neustále nasazovaly pro druhé a své vlastní potřeby odsouvaly do pozadí, se hluboce zadlužily. Tvrdé sankce, které v roce 2018 Spojené státy uvalily na Írán, jejich situaci ještě více vyostřily. Ceny za léky, které Marie potřebuje na doléčení, od té doby rapidně stouply. Proto CSI uhradila náklady na Mariinu operaci srdce. Kdo by chtěl přispět na výdaje za léky, může tak učinit. 

CSI – Reto  Baliarda

* Jména byla pozměněna

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.