13. října 2022

Arménie: Žádné další genocidy!

První křesťanský národ světa čelí útoku. Svět musí Ázerbájdžán a Turecko zastavit!

13. září 2022 zahájila ázerbájdžánská armáda rozsáhlý útok na území Arménské republiky. Města hluboko v arménském vnitrozemí byla bombardována. Arménská vláda hlásí desítky zabitých vojáků; skutečný počet mrtvých mezi vojáky i civilisty je ale určitě vyšší.

Rusko, arménský spojenec, zprostředkovalo křehké příměří, ale vzápětí  byly hlášeny nové útoky. Francie předloží situaci v Arménii v Radě bezpečnosti OSN.

Útok je považován za další fázi arménské genocidy. Tento proces byl zahájen na konci 19. století, kdy Osmanská říše zmasakrovala statisíce arménských křesťanů. Vrcholu genocida dosáhla v letech 1915-1923, kdy Osmanské impérium zlikvidovalo křesťanské obyvatelstvo Anatolie a sponzorovalo protiarménské masakry na Kavkaze. V letech 1988-1994 prováděl Ázerbájdžán další etnické čistky arménských křesťanů.

Poslední fází procesu genocidy byl útok Ázerbájdžánu na arménské území Náhorního Karabachu v roce 2020. V této 44denní útočné válce byly zabity tisíce lidí a Ázerbájdžán etnicky vyčistil území, které dobyl, od arménského obyvatelstva. Arménští civilisté zajatí za ázerbájdžánskými liniemi byli uneseni nebo popraveni. Ázerbajdžánský postup pozastavil až zásah ruských mírových sil.

Jak ve válce z roku 2020, tak v aktuální agresi stojí za Ázerbajdžánem Turecká republika – nástupnický stát Osmanské říše.

Současným útokem se proces genocidy poprvé od roku 1920 přesunul na území samotné Arménské republiky. Pokud bude agrese eskalovat, mohla by  vést až  ke konečnému zániku Arménů v jejich domovině.

Mezinárodní společenství není v této věci bezmocné. Spojené státy, jejich spojenci a Rusko mají na Turecko a Ázerbájdžán významný vliv. Turecko je členem NATO; Ázerbájdžán dostává každý rok přes 100 milionů dolarů vojenské pomoci od Spojených států; Státy NATO se aktivně snaží nahradit ruský dovoz energie dovozem z Ázerbájdžánu; Rusko prodává obrovské množství vojenské techniky do Ázerbájdžánu.

CSI vyzývá Spojené státy, jejich partnery v NATO a Ruskou federaci, aby pozastavily veškerou bezpečnostní spolupráci s Ázerbájdžánem a dokud agrese neskončí přijaly všechna nezbytná omezující opatření.

Vyzýváme Radu bezpečnosti OSN, aby plnila úlohu, pro kterou byla vytvořena, a rázně na tento akt agrese reagovala.

Vyzýváme křesťany a církve v Evropě a ve Spojených státech, aby promluvily a poskytly pomoc našim arménským bratrům a sestrám v Kristu, kteří čelí dalšímu pokusu o násilnou likvidaci.

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.