17. prosince 2022

Arménie/Náhorní Karabach: Masakr v Maragha – 30 let poté

„Léky, které jste přinesli, zachránily mnoho životů a ulevily od velkých bolestí.“ – arménská zdravotní sestra, jejíž syn byl sťat
Před třiceti lety ázerbájdžánské jednotky v Náhorním Karabachu přepadly arménskou křesťanskou vesnici Maragha a povraždily 45 civilistů. Událost přiměla CSI k obraně a ochraně křesťanů v této krizové oblasti. Po další invazi Ázerbájdžánu v září 2020 je ochrana křesťanů v Náhorním Karabachu důležitější než kdy jindy.

  1. dubna 1992 obdržel tým CSI v Náhorním Karabachu naléhavou zprávu: „Arménská vesnice Maragha je napadena ázerbájdžánskými silami.“ Tým se okamžitě vydal na cestu do Maraghy, kde se ocitl uprostřed hromadného pohřbu. Ázerbájdžán obsadil vesnici na pouhých šest hodin. Za tu dobu útočníci brutálně popravili 45 vesničanů a asi 100 jich unesli. Přeživší obyvatelé byli v šoku. Vypálené domy ještě doutnaly a na zemi ležely ostatky mrtvých.

Jak se to mohlo stát? Když si arménští bojovníci v Maragze uvědomili, že vesnice již není obranyschopná, pokusili se evakuovat civilní obyvatelstvo. Jejich velitel si však neuvědomil, že mnoho lidí, zejména starších, se stále skrývá ve sklepích. Pak město obsadily ázerbájdžánské jednotky, našly ukryté Armény a povraždily je.

 

Nesnesitelná bolest

Pozůstalí dovolili týmu CSI vyfotografovat těla obětí, aby svět nikdy nezapomněl na to, co se v Maragha stalo.

Jednou z členek delegace CSI byla baronka Caroline Coxová. Toho dne se setkala se zdravotní sestrou, jejíž syn byl sťat a která přišla o dalších 13 členů rodiny. „Plakala jsem s ní, řekla mi: ‚Vaše léky zachránily mnoho životů a ulevily od velkých bolestí. Chci jen poděkovat lidem, kteří na nás v těch hrozných dnech nezapomněli.‘“

Připomínka na půdě OSN

Během všeobecné rozpravy Rady OSN pro lidská práva dne 21. září 2022 si Světová evangelikální aliance (WEA) připomněla 45 arménských křesťanů, kteří byli zavražděni v Maragha před 30 lety. Hrůzný masakr pak zdokumentoval tým lidskoprávní organizace Christian Solidarity International (CSI, Binz ZH).

V letech 1915 až 1923 bylo tureckými silami a jejich ázerbájdžánskými spojenci zavražděno více než milion Arménů. Byla to první velká genocida 20. století. „Masakr v Maragha je názorným příkladem toho, že arménskému lidu stále hrozí genocida,“ říká Dr. John Eibner, prezident CSI: „Arméni nemohou žít bezpečně ani pod ázerbájdžánskou ani tureckou nadvládou. Přijetí ázerbájdžánské suverenity nad Náhorním Karabachem nebo jakoukoli jinou oblastí, kde žijí Arméni, by znamenalo umožnit etnické a náboženské čistky.

Dr. John Eibner vyzval novou Vysokou komisi OSN pro lidská práva, aby využila svého vlivu v systému OSN a zajistila uznání práva Náhorního Karabachu na sebeurčení, zastavení vojenské podpory Ázerbájdžánu a spolupráci mezi USA, Ruskem a regionálními silami v úsilí o regionální mír a stabilitu. Tato opatření by podle Eibnera zlepšila podmínky pro mírové soužití lidí v nestabilním regionu bez ohledu na etnický původ nebo náboženství.

Dnes jsou křesťané v Náhorním Karabachu opět v obležení. Po útoku Ázerbájdžánu v září 2020 je region téměř zcela obklíčen nepřátelskými silami. Mnozí se obávají, že se blíží další válka.

Stejně jako v roce 1992 stojí CSI a v současnosti na straně arménských křesťanů v Náhorním Karabachu a staví se proti silám, které usilují o jejich zničení.

CSI – Joel Veldkamp

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.