13. října 2022

Arménie čelí dalšímu útoku

„Nevíme, jestli tu budeme i zítra“ – Vardan Tadevosjan, partner CSI v Náhorním Karabachu
Ázerbájdžán zahájil 13. září plnohodnotný vojenský útok na Arménskou republiku. Stovky lidí byly zabity a bomby padají dál.

Vardan Tadevosjan

Na rozdíl od války v roce 2020, kdy Ázerbájdžán zaútočil na nezávislé, ale neuznané arménské území Náhorního Karabachu, útočí nyní Ázerbájdžán na samotnou Arménskou republiku. Pokud bude Arménie poražena, 120 000 arménských křesťanů, kteří žijí na území Náhorního Karabachu (Arcach), bude nuceno opustit své domovy..

O současné situaci jsme hovořili s naším projektovým partnerem v Náhorním Karabachu Vardanem Tadevosjanem, ředitelem rehabilitačního centra Lady Cox.

CSI: Vardane, jaká je situace v rehabilitačním centru?

Vardan Tadevosjan: Právě teď moji zaměstnanci Centrum na celý den opustili. Nevědí, zda se budou moci zítra vrátit. Všichni pracují se svými pacienty v klidu a snaží se před nimi nedávat najevo své rozpoložení. Ti ubozí zranění vojáci postižení po poslední válce (podzim 2020) se cítí zbyteční. Manželé, bratři nebo synové mnoha našich zaměstnanců slouží v armádě. Představte si, jak se cítí! Víme, že po těchto dnech bojů k nám dříve či později přijde mnoho nově zraněných vojáků, a my se teď modlíme, aby naši chlapci byli „jen“ zranění a ne mrtví.

Máte úkryt, kde jsou pacienti v bezpečí?

Bohužel žádný úkryt nemáme. Naše úřady se o kryty posledních 28 let (1994-2022) nestaraly. Úkryty má jen velmi málo budov. Během války v roce 2020 byli všichni moji zaměstnanci a pacienti bezpečně evakuováni do Arménie. Zůstal jsem zde se dvěma zdravotními sestrami a řidičem. Rozváželi jsme léky do sklepů, kde se lidé během války ukrývali. Nyní stavíme kryt na dvoře centra. Pevně doufáme, že tuto stavbu dokončíme a budeme mít dostatek místa pro všechny, kteří jsou v Centru. Úkryt bude přístupný i vozíčkářům.

Slyšeli jsme, že zaměstnanci a pacienti rehabilitačního centra mají pochopitelný strach. Co jim říkáte?

Samozřejmě, že se zaměstnanci i pacienti bojí, a bojí se o to víc, že si uvědomují, že nemáme ochranu. Není žádná naděje na pomoc. Chybí spojenecká země, která by nám pomohla. Všichni vidíme situaci v Evropě, válku na Ukrajině. Cítíme, že Ázerbájdžánci využili této příležitosti a vyženou nás z naší vlasti. Kdo si na nás vzpomene? Říkám svým zaměstnancům, aby se modlili a neztráceli naději, že to brzy skončí diplomatickým rozhodnutím. Ale ani tady žádný velký pokrok nevidíme. Pokaždé, když se (arménský premiér) Pašinjan setká s (ázerbájdžánským prezidentem) Alievem, následuje útok. Ázerbájdžánci chtějí Karabach, ale také Sjunik v Arménii a posléze celou Arménii. Nikdy se nezastaví.

Jak je to se zásobováním Karabachu potravinami, vodou a elektřinou? Je stabilní?

Zásobování potravinami je v tuto chvíli dostatečné, ale nevíme, jak to bude v příštích dnech. Ceny potravin stouply jako všude na světě, ale právě teď to ještě není problém. Zásobování vodou a elektřinou  je dobré. Zatím.

Očekával někdo v této době útok na Arménii?

Ne, útok na Arménii jsme nečekali. Mysleli jsme si, že brzy dojde k válce, ale že zaútočí na nás v Náhorním Karabachu, ne na Arménii.

Náhorní Karabach je obklíčen ázerbájdžánskou armádou? Čeho se obáváte?

Cítíme se nechráněni a samozřejmě tušíme, že to pro nás bude velmi těžké období, zejména pokud příjdeme o podporu z Arménie. Jak víte, Arménie možná brzy uzná Náhorní Karabach za součást Ázerbájdžánu. Neexistují slova, která by vysvětlila naše pocity…… Představte si to! Po válce v roce 2020 si připadáme jako ve zlém snu, který překonává ty nejhorší noční můry, které jsme měli před válkou.

Co může CSI a její příznivci v současné době udělat pro vás, pro Centrum a pro lidi v Náhorním Karabachu?

CSI náš projekt po válce podpořila a jsme jí za to velmi vděční. Doufáme, že naše spolupráce bude pokračovat i v budoucnu. Děkujeme vám za vše, co děláte. O budoucnosti ale nemám žádnou představu. Nyní potřebujeme vaše modlitby.

CSI – Rolf Hoeneisen

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.