03. května 2017

Alžírsko – Kritici islámu riskují vězení

Náboženská svoboda je v Alžírsku sice jednoznačně zaručena ústavou, ale současně silně omezena paragrafem o rouhání v trestním zákoníku. Za kritiku islámu byli dva bývalí muslimové odsouzeni ke dvěma a třem letům vězení. Pro revmatika Slimana Bouhafse je věznění mučením.

obr.8

Aktivista pro lidská práva Slimane Bouhafs se stal křesťanem v roce 1997. Pochází z kraje Kabylei na severu země, kde Berberové mluví svým jazykem a kde přibývá konverzí ke křesťanství. V červnu 2016 se na facebooku vyjádřil kriticky k islámu. Kromě toho zveřejnil fotografie s popravami křesťanů džihádisty  IS. Hojné komentáře svědčily o značném rozšíření jeho vyjádření.

 

Tvrdě potrestán

Slimane  Bouhafs byl v červenci doma zatčen a předveden na policejní stanici v domovském městě Sétif. Ani během vyšetřovací vazby neměl právníka. Již 7. srpna 2016 byl odsouzen za rouhání k 5 letům vězení a k finanční pokutě.

Na rozsudek ihned zareagoval obhájce zastánců lidských práv Said Salhi a kritizoval rozsudek, jako porušení práv na svobodu svědomí a náboženství, která je zaručena ústavou. Žádal okamžité propuštění 49letého Bouhafse. Na základě odvolání mu byl snížen trest na 3 roky vězení. Vězení je pro něho dvojitým trestem.Trpí totiž velice bolestivým revmatismem, který mu způsobuje otoky končetin. Když ho jeho dcera po dvou měsících navštívila, téměř ho nepoznala, vážil jen polovinu. Na jeho nemoc neberou ve vězení ohled. Nebylo vyhověno žádné žádosti o milost a ve vězení je trvale ohrožován od spoluvězňů. Vězeňský imám veřejně uráží křesťany a bachaři přehlížejí násilnosti od spoluvězňů. Jeho příbuzní  nepřestávají usilovat o jeho propuštění.

 

Trest za karikatury na facebooku

Také jednatřicetiletý křesťan Samir Chamek je ve vězení za rouhání. Mladý divadelní herec umístil karikatury Mohameda na facebook. Začátkem prosince 2015 byly „odhaleny“ kybernetickou policií . Během mnohahodinového výslechu Chamek policii vysvětloval, že se od karikatur distancuje, protože ho nezaujal obsah, ale  jejich umělecké provedení. Byl sice ještě téhož dne večer propuštěn, ale jeho obžaloba trvala. 3. července 2016 pak byl odsouzen ke dvěma letům vězení a pokutě v přepočtu asi 11 000,- Kč. Soud byl ale obnoven,  a 16. října 2016 byl jeho trest změněn na 5 let vezení. Pokuta  byla zdvojnásobena.  Chamkův advokát se proti  tvrdosti rozsudku odvolal, načež byl 8 ledna 2017 trest zkrácen na jeden rok. Nyní může obhájce požadovat  mandantovo propuštění.

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.